5 aandachtspunten bij keuze zonnepanelen

 

We hebben enkele belangrijke aandachtspunten en de bij behorende oplossingen op een rij gezet:

  1. Kosten van zonnepanelen
  2. Aanschaf ingewikkeld?
  3. Wat als de zon niet schijnt?
  4. Nu of nooit?
  5. Zonnepanelen in weer en wind

 

1. Grote investering?

Ok, het aanschaffen en installeren van zonnepanelen is best een forse investering. Het is echter ook een van de beste investeringen die je kan doen. 

Zelf zonne-energie opwekken is namelijk 60% goedkoper dan energie van het net. En het verhoogt de waarde van je woning aanzienlijk.

Huur of lease

Om te kunnen investeren heb je natuurlijk wel geld nodig. Maar ook mensen die geen geld hebben kunnen profiteren van de voordelen van zonnepanelen. Zowel bedrijven als woningeigenaren kunnen tegenwoordig ook zonnepanelen leasen of huren. Hierdoor begin je direct met besparen op je energiekosten. 

Kosten zonnepanelen 

Op een huis passen over het algemeen tussen de 6 en de 15 zonnepanelen. Voor de aanschaf van 10 zonnepanelen moet je rekenen op € 4.000,- tot € 5.000,- inclusief installatie. De besparing over 25 jaar is voor 10 panelen tussen de € 12.000,- tot € 16.000,-.

Zonnepanelen zijn ook waardevast. Bij de verkoop van een woning blijkt dat kopers gemiddeld € 5.000,- extra willen betalen voor een woning met zonnepanelen.

Bedrijven en instellingen

Voor bedrijven instellingen is de terugverdientijd circa 10 jaar. Je hebt daarna dan nog 15 jaar gratis stroom.

 

2. De aanschaf van zonnepanelen is toch ingewikkeld?

Veel mensen zien er tegenop om alles uit te zoeken en denken dat het kopen van zonnepanelen ingewikkeld is. Je hoeft echter geen techneut te zijn om zonnepanelen te kopen.

Met de tips en adviezen op  Zonnepaneelwijzer maken we het uitzoeken en aanschaffen van zonnepanelen eenvoudig en leuk. We bieden praktische informatie waarmee u een goede keuze kunt maken. En kunnen u ondersteunen met advies op maat. 

 

3. Wat als de zon niet schijnt? 

Een nadeel van zonnepanelen is dat zonnepanelen de meeste energie opwekken als de zon schijnt. In de winter of als het bewolkt is, is de opbrengst een stuk lager.

In Nederland is dat echter geen probleem, omdat we de zonnepanelen aansluiten op het elektriciteitsnet.  We hebben in Nederland de salderingsregeling, wat het extra gunstig maakt om terug te leveren aan het elektriciteitsnet. 

Saldering

Dit werkt als volgt. In de zomer gebeurt het vaak dat je zonnepanelen meer opleveren dan ze verbruiken. Op dat moment lever je energie aan het net. In de winter is het vaak andersom en verbruik je meer dan zonnepanelen opleveren. Dit wordt met elkaar verrekend, waardoor je alleen je netto verbruik hoeft te betalen. 

In de politiek is er nu een discussie gaande of we dit voordeel voor zonne-energie behouden. Mogelijk komt er in 2020 een andere regeling voor in de plaats, waarbij je een vergoeding krijgt voor de hoeveelheid terug geleverde energie. 

Vaak wordt hierbij ook gesproken over de toepassing van accu's. In een land als Nederland met een goed elektriciteitsnet zijn deze echter niet nodig. De aanschaf van accu's is momenteel nog zeer prijzig. 

 

4. Nu of nooit?

Wacht je met de aanschaf van zonnepanelen totdat ze nog beter of goedkoper worden?

Dit is een klassiek dilemma met de ontwikkeling van nieuwe technologie. Je kan het echter ook omdraaien. Door te wachten met de aanschaf van zonnepanelen loop je elk jaar weer een forse besparing mis. En betaal je te veel geld aan de energiebedrijven.

 

Zonnepanelen in weer en wind

Bij de aanschaf van zonnepanelen is het belangrijk om te kiezen voor een goede kwaliteit. Zonnepanelen liggen buiten in de zomer met 30 graden en in de winter als het vriest of hagelt. 

Goede zonnepanelen gaan minimaal 25 jaar mee. Kies dan wel voor zonnepanelen van goede kwaliteit. Anders is de kans groot dat ze al eerder kapot gaan.

De omvormer

Zonnepanelen regenen vanzelf schoon en hebben weinig onderhoud nodig. Het eerste onderhoud dat je hebt is waarschijnlijk de omvormer. Een goede omvormer gaat 10 tot 15 jaar mee en is eenvoudig te vervangen door een nieuwe omvormer.

Over Bart van den Bosch

Bart van den Bosch deelt op Zonnepaneelwijzer zijn kennis en ervaring. Hij is sinds 2002 adviseur over zonne-energie en energiebesparing.

Advies op maat  | LinkedIn | Facebook

Comments are closed.