De beste merken zonnepanelen

Test van de beste zonnepanelen

Er zijn vele tientallen merken zonnepanelen op de markt. Als u zonnepanelen koopt, komen de meeste merken u waarschijnlijk niet bekend voor.

Vanuit Zonnepaneelwijzer adviseren we dagelijks bedrijven en particulieren over de aanschaf van zonnepanelen. Hierdoor hebben we een goede indruk wat de beste merken zijn. Daarbij maken we een onderscheid tussen:

 • 10 beste A-merken
 • 10 goede merken uit China.

Hierbij hebben we gekeken naar:

 • Reputatie
 • Internationale test resultaten
 • Vermogen van de panelen

Persoonlijk en onafhankelijk advies

Graag helpen we u met een persoonlijk inkoopadvies. Hierbij helpen we u met de keuze van de beste panelen voor een goede prijs.

 

10 Beste merken zonnepanelen

De meeste zonnepanelen komen tegenwoordig uit China. De beste zonnepanelen komen over het algemeen nog steeds van fabrikanten uit andere landen. 

Hieronder hebben we enkele A-merken op een rij gezet. Deze merken onderscheiden zich door een hoge opbrengst en een goede kwaliteit. Deze merken bestaan vaak al lange tijd en hebben daarmee ook een goede naam hoog te houden. Ook kunt u bij hen ook prima terecht voor garantie.

A-merken zijn onder meer:

10 goede merken uit China

De meeste zonnepanelen komen tegenwoordig uit China. En in de afgelopen tien jaar is de kwaliteit van deze panelen sterk toegenomen.

De kwaliteit van Chinese panelen is helaas nog sterk wisselend. De betere Chinese merken kunnen zich tegenwoordig echter prima meten met de fabrikanten buiten China. En daar hangt vaak ook een gunstig prijskaartje aan.

Onderzoek door grote Amerikaanse banken

Grote Amerikaanse banken investeren steeds vaker in zonneparken. Ze hebben hierbij uitgebreid onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de panelen waar ze in investeren. Hierbij kijken ze onder meer naar de kwaliteit van de panelen en de soliditeit van de fabrikanten.

Fabrikanten die aan deze eisen voldoen zijn de zogenaamde 'bankable' zonnepanelen. Inmiddels is er een lijst met fabrikanten die aan de strenge eisen van Amerikaanse banken voldoen. De volgende tien veel voorkomende merken staan op deze lijst vermeld. 

Dit zijn betrouwbare fabrikanten met zonnepanelen van goede kwaliteit. Lees hier meer over Bankable zonnepanelen. 

Testen door het Duitse TÜV en Photon

TUV test zonnepanelen IEC 61215 besteIn Duitsland zijn twee instituten die zich zonnepanelen testen, TÜV en Photon. Een andere interessante organisatie is PV-logging uit België dat realtime de resultaten van duizenden zonnepanelen bijhoudt. Hierbij wordt vooral de opbrengst van de zonnepanelen getest.

Test Photon

Deze tests kijken vooral of de opbrengst overeen komt met de opbrengst die door de fabrikant wordt opgegeven.

Het Duitse Photon heeft de prestaties van 130 verschillende zonnepanelen getest. Deze test zegt weinig over de kwaliteit van de materialen en de levensduur.

 

Belangrijke kenmerken

Vermogen

Een belangrijk onderdeel van de zonnepanelen is het piekvermogen van de zonnepanelen. Dit wordt uitgedrukt in Wp (Wattpiek).

De meeste zonnepanelen in de markt hebben op dit moment een vermogen tussen de 260 en 280 Wp. Enkele fabrikanten leveren ook zonnepanelen met een vermogen van 300 tot zelfs 350 Wp. Deze zijn onder meer verkrijgbaar van Panasonic, LG en BenQ. De prijs van deze zonnepanelen is wel aanzienlijk hoger en dat is de reden dat deze nog niet zoveel verkocht worden. 

Kleur en type

Op dit moment zijn er drie type zonnepanelen op de markt.

Zwarte zonnepanelen

Zwarte zonnepanelen van het type mono-kristallijn silicium worden het meeste toegepast. Deze panelen combineren een mooi uiterlijk met een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Met name op schuine daken waar zonnepanelen in het zicht liggen plaatst men deze panelen.

Donkerblauw met aluminium rand

Op platte daken plaatst men vaak poly-kristallijne zonnepanelen. Dit zijn donkerblauwe zonnepanelen met een aluminium rand. Deze zijn iets goedkoper dan mono-kristallijne zonnepanelen, maar zien er ook wat minder fraai uit. 

Zwarte thin film panelen

Het derde type zonnepanelen zijn de thin film panelen. Deze zijn flexibel en buigbaar en kunnen daardoor mooi op maat gemaakt worden. Zo worden ze vaak toegepast bij zonnepanelen die in het dak geïntegreerd worden.

 

Levensduur en garantie

Goede zonnepanelen gaan eenvoudig 25 jaar of langer mee. Ze moeten dan wel van goede kwaliteit zijn. Anders kun je bijvoorbeeld problemen krijgen met delaminatie of vochtproblemen.

Op de meeste zonnepanelen zit een zogenaamde opbrengstgarantie van 25 jaar. Daarbij krijg je de garantie dat zonnepanelen na 25 jaar nog minimaal 80% opleveren van hun oorspronkelijke vermogen. Dit heeft er mee te maken dat de opbrengst of vermogen van zonnepanelen zeer langzaam afneemt over de levensduur.

 

10 beste merken omvormers 

Test Photon van 130 zonnepanelen

Over Bart van den Bosch

Bart van den Bosch deelt op Zonnepaneelwijzer zijn kennis en ervaring. Hij is sinds 2002 adviseur over zonne-energie en energiebesparing.

Advies op maat  | LinkedIn | Facebook

35 Reacties

 1. Tirso Rojer december 15, 2017 at 3:01 pm #

  Hoi,

  We gaan een jaren 60 hoekwoning uitbouwen en denken er over om het schuine dak (oriëntatie OZ) van zonnepanelen te voorzien in de toekomst. Is het nou raadzaam om de panelen gelijk te plaatsen en deze als dakbedekking te gebruiken of deze later pas te plaatsen? Maakt het dan uit of de dakbedekking dakpanne zijn of zinken platen?

  Ik hoor het graag.

  Mvg.

  Tirso

  • Bart van den Bosch december 15, 2017 at 10:46 pm #

   Beide opties hebben voor- en nadelen, zie ook ons artikel hierover http://www.zonnepaneelwijzer.com/zonnepanelen-dakpannen-indak/. Dak geïntegreerd is vaak mooier maar ook iets duurder. U kunt voor beide opties een offerte aanvragen zodat u goed kunt vergelijken. U kunt ook gebruik maken van ons individueel advies voor particulieren.

 2. Andre december 15, 2017 at 11:08 am #

  Wat is de beste keuze? Ik moet kiezen uit de:
  De: glas/folie ja solar 280 wp mono 16 panelen met se 368oHD wave omvormer en p300 optimizer rendement 14,7% Deze valt voor mij af denk ik, gezien de kwaliteit…? Mee eens.
  Of de:
  Glas/folie ja Solar LG 320 14 panelen SE3680HDwave omvormer en de p300 optimiser rendement 13,6%
  Of de:
  glas/glas Solarwatt 60M style 280WP 16 panelen Omvormer: SE3680HD wave optimizer p300 19,7%
  Naast een flink prijsverschil zit er natuurlijk verschil in garante en kwaliteit. Wat is zinvol voor ons?

  • Bart van den Bosch december 15, 2017 at 10:41 pm #

   Zijn deze offertes van dezelfde installateur of van meerdere installateurs. Mijn advies is om altijd bij drie installateurs een offerte aan te vragen, zie ook http://www.zonnepaneelwijzer.com/ervaringen-zonnepanelen/. Solarwatt is een beter merk, maar ook JA Solar is een prima merk met een goede reputatie.

   Als u wilt dat ik de offertes bekijk kunt u ook gebruik maken van ons advies op maat.

 3. Petra december 14, 2017 at 11:19 am #

  We kunnen kiezen uit benq 300wp mono black/white 9 panelen 2700wp 2340kwh en ja solar all black 295 wp 2655wp 2529 kwh . Wat zou de beste keus zijn… optie 1 via essent/kemkens solar optie 2 ikea/solarcentury. Prijs ongeveer gelijk. Garantie op installatie optie 1 10 jaar optie 2 6 jaar

 4. Chris december 13, 2017 at 6:29 pm #

  We zijn aan het overwegen om zonnepanelen te plaatsen.
  Is het nog rendabel om deze te voorzien? Gezien er op termijn nog eens “dure” batterijen aan te pas gaan komen?
  Is het waar dat de netwerkbeheerder, via de slimme meter, de opbrengst kan “blokkeren”?

  Info betreffende panelen…
  We hebben offertes voor glas-glas panelen van SolarWatt, en voor glas-folie panelen van Viessmann. Enerzijds leed ik her en der dat glas-glas panelen beter zijn, welk zijn dan de nadelen aan glas-folie panelen?
  Gezien het eerdere faillissement van bv SolarWord, ben ik eerder geneigd naar een bekender merk te gaan, bv Viessmann, gezien deze toch een gekende naam zijn.

  Info betreffende omvormer…
  In onze offertes bieden ze een SMA omvormer aan, alsook een SolarEdge omvormer. De SolarEdge omvormer zou parallel de panelen aansturen, terwijl de SMA dit in serie doet. De SolarEdge zou hierdoor meer rendabel zijn, en beter op te volgen. Ook zou de SolarEdge reeds compatibel zijn om te gebruiken met batterijen.

  Graag jouw advies en info, aub…

 5. Peter september 13, 2017 at 4:55 pm #

  Hallo,
  ik sta op het punt zonnepanelen aan te schaffen en moet een keus maken tussen solarwatt 300wp glas glas of Panasonic hit 330n.
  Welke van de 2 adviseren jullie?

  • Bart van den Bosch september 19, 2017 at 10:11 pm #

   Zowel Solarwatt als Panasonic zijn A-merk zonnepanelen, met een hoog vermogen en zeer goede garantievoorwaarden. De Panasonic panelen hebben een wat hoger vermogen. SolarWatt hebben iets langere garantie en heb een glas-glas technologie met een wat langere levensduur. Beide kan ik aanraden.

 6. Peter september 9, 2017 at 1:45 pm #

  Een vraag

  Ben bezig met de aanschaf van zonnepanelen en nu heb ik twee offertes

  12 x durende Eurener Solar 315wp turbo met een steca stecagrid 3600 coolcept omvormer
  En optie 2
  12 x rec 280 wp twinpeak 2 blk2 fulltime black met abb Uno 3,3 to (2mppt) omvormer

  Mijn dak is op het zuiden en heb totaal geen schaduw

  Wat zou dan de beste keuze kunnen zijn ???

  Gr Peter

  • Bart van den Bosch september 19, 2017 at 10:18 pm #

   Merk panelen: Zowel REC als Eurener zijn goede Europese merken zonnepanelen. REC is een wat groter bedrijf uit Noorwegen, Eurener is afkomstig uit Spanje.
   Vermogen panelen: 315 Wp is een heel goed vermogen, 280 Wp is meer standaard.
   Merk omvormers: zowel Steca als ABB zijn prima merken.

 7. Wim september 1, 2017 at 6:48 pm #

  De firma Isogoed timmert hard aan de weg met SunPower-panelen. Deze vind ik in de tests niet terug, hoewel ik elders wel lees dat ze door Photon getest worden (maar de testresultaten zoek ik dus nog). Toch maar niet doen dan?

 8. Masset augustus 24, 2017 at 7:24 pm #

  Beste,

  We zijn eind april ingegaan op een offerte voor zonnepanelen van Solarworld (MP glas-glas 280Wp). Nu is dit bedrijf zoals geweten failliet/overgenomen en hebben we de keus om de bestelde panelen te laten plaatsen of gelijkaardige panelen van Luxor solar (Secure line M60/280-300W)te plaatsen. Maar over dit bedrijf is zeer weinig terug te vinden. Wat raadt u aan?

  Met vriendelijk groet
  Masset

  • Bart van den Bosch september 19, 2017 at 10:31 pm #

   Naar ik begrepen heb heeft SolarWorld inmiddels een herstart gemaakt. Luxor Solar zegt me persoonlijk niks.

 9. Jan Codenie juni 10, 2017 at 9:08 am #

  Beste Bart,

  We hebben 2 offertes voor zonnepanelen in handen : een eerste via een groepsaankoop die Talesun (poly 270Wp) zonnepanelen aanbieden;
  Een tweede leverancier biedt mono panelen aan BISOL Premium Series (BMO 280-300Wp). Het prijsverschil is aanzienlijk. Mijn vraag is : kunt u een uitspraak doen omtrent het kwaliteitsverschil.
  Bij de infoavond omtrent groepsaankoop stelde men dat qua rendement er geen wezenlijk verschil is tussen poly/mono types en dat de keuze louter esthetisch is.
  De andere leverancier merkte echter op dat mono panelen langer hun rendement aanhouden.
  Wie heeft het hier bij het rechte eind ?

  Met vriendelijke groeten

  • Bart van den Bosch juni 11, 2017 at 7:23 am #

   Zowel Talesun als BISOL zijn goede merken. Het verschil tussen mono en poly is inderdaad vooral esthetisch. Bij een schuin dak zou ik altijd kiezen voor zwarte mono zonnepanelen omdat dit een mooier beeld geeft.

 10. erik schops mei 19, 2017 at 1:53 pm #

  beste, ik ontving een voorstel om solar world(dubbel glas) panelen te leggen, deze zouden volledig in duitsland gemaakt worden, is dit zo en zijn ze werkelijk beter dan de solar frontier gemaakt in china? mvgr.

  • Bart van den Bosch juni 1, 2017 at 10:20 am #

   Beste Erik,

   Solar World is een A-merk binnen de zonnepanelen en zijn van zeer goede kwaliteit.

   Solar Frontier is een bekend Chinees merk en ook van goede kwaliteit, maar minder dan Solar World.

 11. Smits december 12, 2016 at 5:51 pm #

  wij hebben nu een tweetal offertes liggen waarvan de prijs enorm verschilt. Is er een prijs van het materiaal bekent per paneel. uitgaande van 16 st? de een offreert 377 euro incl btw, de ander 245 incl btw.

  de een sharp en de ander Canadia,

  kun u mij op weg helpen?

  • Bart van den Bosch juni 1, 2017 at 10:23 am #

   Ik ben niet bekend met de precieze prijzen van de panelen. Sharp is een A-merk zonnepanelen. Canadian Solar is een prima Chinees merk, maar wel iets minder dan Sharp.

 12. Veslinga oktober 25, 2016 at 11:55 am #

  Ik zou graag willen weten wat de werkelijke degradatie is in 10 jaar en langer, en niet de degradatie van 1 jaar x 10, omdat ik heb gehoord dat de degradatie het eerste jaar forser is dan de volgende.

  Tevens hoor ik dat polys een beter rendement hebben dan monos maar zie dat niet in de testen terug.

  Ik wil gewoon het beste prijs/kwaliteits paneel (kwaliteit iets meer) maar ben hier na een week onderzoek nog niet uit.

  Eerst lag de voorkeur op solar frontier met solar edge en optimizers, maar door te weinig info over levensduur is het nu canadian solar pilt 260 met enphy micro omvormers.

  Ik ben nog vrij om mijn mening bij te stellen..

  • Bart van den Bosch oktober 27, 2017 at 7:17 am #

   Op de meeste zonnepanelen zit 25 jaar opbrengstgarantie. Hierbij garanderen ze dat na 25 jaar de zonnepanelen nog minimaal 80% van het oorspronkelijke vermogen heeft. Dus dat de degradatie na 25 jaar maximaal 20% is.

   Het belangrijkste verschil tussen poly en mono zonnepanelen is de kleur. Poly zonnepanelen zijn donkerblauw met vaak een aluminium frame. Mono zonnepanelen zijn volledig zwart wat ik er mooier uit vind zien.

   Het rendement hangt niet af van het vermogen in Wp en niet van het soort zonnepanelen.

 13. Marc Govaert juli 6, 2015 at 9:05 pm #

  Beste
  Ik heb een aanbieding met 12 Duitse zonnepanelen Soluxtec MULTI Serie DAS MODUL FR60 250 – 260 Wp
  Wat zijn de ervaringen hiermee?
  Bedankt.
  groeten
  Marc

  • Bart van den Bosch juli 10, 2015 at 7:11 am #

   Hallo Marc,

   Hier heb ik geen ervaringen mee.

   Met vriendelijke groeten,
   Bart

 14. Kees mei 9, 2015 at 7:11 am #

  Beste Bart,
  Zijn er ook testresultaten van de Solarwatt 60 M-style panelen bekend? Of zijn er anderszins ervaringen met dit paneeltype?
  Bij voorbaat dank voor je info!

 15. Bart van den Bosch april 30, 2015 at 11:42 am #

  Beste Jeroen,
  De zonnepanelen met de hoogste opbrengst hebben een rendement van 20 á 21%. Voor een standaard zonnepaneel is dat momenteel rond de 14%. Dat wil zeggen dat 14% van het zonlicht wordt omgezet in elektriciteit.

  Enkele merken met zonnepanelen met de hoogste opbrengst zijn Panasonic/Sanyo, BENQ en Sunpower. Dit zijn de beste zonnepanelen op de markt en hebben een vermogen van ongeveer 200 Wp per vierkante meter. Met een beetje zoeken kun je een aantal installateurs vinden die deze zonnepanelen leveren.

 16. Jeroen april 30, 2015 at 11:41 am #

  We overwegen zonnepanelen aan te brengen op ons dak, echter willen we zo’n hoog mogelijke wp opbrengst aanbrengen. Wat zijn momenteel de panelen die het hoogste vermogen/m2 genereren? (in de kleur zwarte kleur!) ? beschikbare dakoppervlak is ca. 5,5 x 5,5 meter.
  Met vriendelijke groet,
  Jeroen

 17. laninga april 8, 2015 at 1:38 pm #

  Ik krijg een aanbod van de volgende zonnepanelen DMEGC DM260 P156 60 PANEEL POLY 260WP BASIC maar kom deze niet tegen in het overzicht. Zijn deze bekend bij u?

  • Bart van den Bosch april 8, 2015 at 1:40 pm #

   Beste heer / mevrouw laninga,
   Dit merk is ons niet bekend. We raden aan om alleen zonnepanelen te kopen die door Photon getest zijn. Dit zijn de bekendere merken.

   Een onbekend merk geeft meer risico. Recent zijn er veel nieuwe bedrijven in de markt van zonnepanelen gedoken. De kwaliteit van deze merken is sterk wisselend is.

 18. Wim maart 23, 2015 at 8:54 am #

  Nu zie ik ook aanbiedingen van dunne folie panelen. Hoe goed zijn deze? Bijvoorbeeld bij een bedrijf in Soesterberg.

  • Bart van den Bosch maart 23, 2015 at 9:27 am #

   Dunne film panelen zijn een nieuwe trend in zonnepanelen. Ikea levert bijv. alleen nog maar dunne film panelen. Er zijn meerdere soorten thin film technologie in omloop en ieder paneel is anders. Over het algemeen zien wij de volgende verschillen ten opzichte van de gewone mono en poly kristallijne panelen.

   Voordelen:
   – Mooi egaal zwart uiterlijk
   – Beter bestand tegen lichte schaduw

   Nadelen:
   – Over het algemeen een lager rendement. Het rendement kan u vergelijken door het vermogen (Wp) per m2 te berekenen.
   – Omdat het een nieuwe ontwikkeling is, is er nog geen ervaring wat deze panelen op de lange termijn doen.

   Prijzen kunnen zowel hoger als lager zijn. Prijzen kan u vergelijken door deze om te rekenen naar een bedrag per Wp.

Geef een reactie