Beste merken voor betrouwbare zonnepanelen

Test van de beste zonnepanelen

Hoe vindt u de beste zonnepanelen? Let hierbij op de volgende onderdelen:

 • Beste Europese en Amerikaanse merken

 • Beste Chinese merken

 • Opbrengst, kleur en garanties

Installateurs, omvormers en advies

Naast de beste zonnepanelen wil je natuurlijk ook de beste installateur en de beste omvormers. Daarom hebben we deze ook voor u op een rij gezet.

Wilt u onafhankelijk advies over de beste zonnepanelen? Neem dan direct contact met ons op. 

Beste merken 

Zonnepanelen gaan als het goed is 25 jaar of langer mee. Het is dan wel belangrijk om te kiezen voor een goed merk zonnepaneel. Slechte merken kunnen eerder kapot gaan en daarom de beoogde levensduur niet halen.

We hebben de merken onderverdeeld in drie type zonnepanelen:

 • A-merk zonnepanelen
 • Goede Chinese zonnepanelen
 • Photon gekeurde zonnepanelen
 • Overig

10 Top kwaliteit zonnepanelen

De meeste zonnepanelen komen tegenwoordig uit China. Dat wil niet zeggen dat daar ook de beste zonnepanelen vandaan komen. De beste zonnepanelen komen nog steeds uit Europa, Korea, Japan of Amerika. Daar staat vaak ook een hoger prijskaartje tegenover. 

Een belangrijk voordeel is dat deze merken al lang bestaan en een goede naam hoog hebben te houden. En als er iets is met de panelen is de kans groot dat je bij de leveranciers over 20 jaar nog steeds terecht kan.

Enkele topfabrikanten zijn:

10 goede merken uit China

Maar ook uit China komen tegenwoordig uitstekende zonnepanelen. De kwaliteitsverschillen van deze zonnepanelen zijn echter groot. 

We raden voor de Chinese zonnepanelen aan om te kiezen voor zogenaamde bankable zonnepanelen. De zonnepanelen zijn getest door grote Amerikaanse investeringsbanken.

Ze hebben gekeken naar de kwaliteit van de zonnepanelen uitgebreid getest. Hieronder vindt u 10 Chinese merkenzonnepanelen die aan deze kwaliteitseisen voldoen.

 • BYD
 • Canadian Solar
 • JA Solar
 • Jinko Solar
 • Phono Solar 
 • Solar Frontier
 • Sunpower
 • Talesun
 • Trina 
 • Yingli

Lees hier meer over Bankable zonnepanelen.

Daarnaast heb je nog een groot aantal Chinese fabrikanten. We raden u aan om alleen Chinese panelen van de bovenstaande lijst te kopen. De kwaliteit van andere Chinese fabrikanten is sterk wisselend.

Keurmerken en testen

TUV test zonnepanelen IEC 61215 besteDaarnaast kun je nog kijken naar diverse keurmerken en testen. De meeste zonnepanelen die in Europa verkrijgbaar zijn, zijn getest door het Duitse TÜV en Photon.

Test Photon

Test zonnepanelen beste vergelijkenEen vraag is of zonnepanelen ook daadwerkelijk leveren wat ze beloven. In Duitsland zijn de prestatie van 130 verschillende zonnepanelen getest. Hieruit blijkt dat de afwijkingen van de daadwerkelijke prestaties gering zijn en 3% naar boven of beneden afwijken.

[su_button url="http://www.zonnepaneelwijzer.com/test-van-130-zonnepanelen/" background="#408b03" size="2" icon="icon: angle-right" text_shadow="0px 0px 0px #000000"]Test prestaties[/su_button]

 

Aandachtspunten: vermogen, kleur en garanties

Opbrengst

Een belangrijk onderdeel van de zonnepanelen is het piekvermogen van de zonnepanelen. Dit wordt uitgedrukt in Wp (Wattpiek).

De meeste zonnepanelen in de markt hebben op dit moment een vermogen tussen de 260 en 280 Wp.

Enkele fabrikanten leveren ook zonnepanelen met een vermogen van 300 tot zelfs 350 Wp. Deze zijn onder meer verkrijgbaar van Panasonic, LG en BenQ. De prijs van deze zonnepanelen is wel aanzienlijk hoger en dat is de reden dat deze nog niet zoveel verkocht worden. Wil je echter het maximale uit je dak halen dan zijn deze panelen zeker het overwegen waard.

Soort en kleur

Een ander belangrijk kenmerk van zonnepanelen is de soort en de kleur. De meest voorkomende soorten zonnepanelen zijn de mono- en poly-kristallijne zonnepanelen. Daarnaast heb je tegenwoordig ook nog de dunne film zonnepanelen.

Onze voorkeur gaat uit naar de mono-kristallijne zonnepanelen. Dit is met name vanwege de zwarte kleur wat er mooier uit ziet.

De poly-kristallijne zonnepanelen zien er wat minder mooi uit, vanwege de donkerblauwe kleur met een aluminium rand. Hierdoor vallen de zonnepanelen meer op. Deze panelen worden wel veel toegepast op platte daken, waar het uiterlijk het minder toe doet. Deze zonnepanelen zijn net wat goedkoper qua prijs.

Garantie en levensduur

Een volgende onderdeel van de zonnepanelen is de garantie en de levensduur. De meeste fabrikanten geven een productgarantie van 10 jaar. De opbrengstgarantie is voor de meeste zonnepanelen minimaal 80% na 25 jaar.

Wat wil dit nu zeggen. De praktijk wijst uit dat goede zonnepanelen minimaal 25 jaar mee gaan. Het is dan wel belangrijk dat u een goed merk en type zonnepaneel heeft. 

De opbrengstgarantie wil zeggen dat het vermogen na 25 jaar nog minimaal 80% is van het oorspronkelijke vermogen. De opbrengst van zonnepanelen neemt langzaam af. Dit gebeurt ongeveer met 0,5% per jaar. 

 

 

Over Zonnepaneelwijzer

Reactie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel. Laat dan een reactie achter.

Tevreden?

Heeft dit artikel u geholpen? Dan waarderen we het heel erg als u een review wilt achter laten. Dit kan op:

Advies

Wilt u advies op maat. Neem dan contact met ons op. 

 

Meer weten

Vergelijk installateurs

Vergelijk omvormers 

Test 130 zonnepanelen

19 Responses to Beste merken voor betrouwbare zonnepanelen

 1. Wim maart 23, 2015 at 8:54 am #

  Nu zie ik ook aanbiedingen van dunne folie panelen. Hoe goed zijn deze? Bijvoorbeeld bij een bedrijf in Soesterberg.

  • Bart van den Bosch maart 23, 2015 at 9:27 am #

   Dunne film panelen zijn een nieuwe trend in zonnepanelen. Ikea levert bijv. alleen nog maar dunne film panelen. Er zijn meerdere soorten thin film technologie in omloop en ieder paneel is anders. Over het algemeen zien wij de volgende verschillen ten opzichte van de gewone mono en poly kristallijne panelen.

   Voordelen:
   – Mooi egaal zwart uiterlijk
   – Beter bestand tegen lichte schaduw

   Nadelen:
   – Over het algemeen een lager rendement. Het rendement kan u vergelijken door het vermogen (Wp) per m2 te berekenen.
   – Omdat het een nieuwe ontwikkeling is, is er nog geen ervaring wat deze panelen op de lange termijn doen.

   Prijzen kunnen zowel hoger als lager zijn. Prijzen kan u vergelijken door deze om te rekenen naar een bedrag per Wp.

 2. laninga april 8, 2015 at 1:38 pm #

  Ik krijg een aanbod van de volgende zonnepanelen DMEGC DM260 P156 60 PANEEL POLY 260WP BASIC maar kom deze niet tegen in het overzicht. Zijn deze bekend bij u?

  • Bart van den Bosch april 8, 2015 at 1:40 pm #

   Beste heer / mevrouw laninga,
   Dit merk is ons niet bekend. We raden aan om alleen zonnepanelen te kopen die door Photon getest zijn. Dit zijn de bekendere merken.

   Een onbekend merk geeft meer risico. Recent zijn er veel nieuwe bedrijven in de markt van zonnepanelen gedoken. De kwaliteit van deze merken is sterk wisselend is.

 3. Jeroen april 30, 2015 at 11:41 am #

  We overwegen zonnepanelen aan te brengen op ons dak, echter willen we zo’n hoog mogelijke wp opbrengst aanbrengen. Wat zijn momenteel de panelen die het hoogste vermogen/m2 genereren? (in de kleur zwarte kleur!) ? beschikbare dakoppervlak is ca. 5,5 x 5,5 meter.
  Met vriendelijke groet,
  Jeroen

 4. Bart van den Bosch april 30, 2015 at 11:42 am #

  Beste Jeroen,
  De zonnepanelen met de hoogste opbrengst hebben een rendement van 20 á 21%. Voor een standaard zonnepaneel is dat momenteel rond de 14%. Dat wil zeggen dat 14% van het zonlicht wordt omgezet in elektriciteit.

  Enkele merken met zonnepanelen met de hoogste opbrengst zijn Panasonic/Sanyo, BENQ en Sunpower. Dit zijn de beste zonnepanelen op de markt en hebben een vermogen van ongeveer 200 Wp per vierkante meter. Met een beetje zoeken kun je een aantal installateurs vinden die deze zonnepanelen leveren.

 5. Kees mei 9, 2015 at 7:11 am #

  Beste Bart,
  Zijn er ook testresultaten van de Solarwatt 60 M-style panelen bekend? Of zijn er anderszins ervaringen met dit paneeltype?
  Bij voorbaat dank voor je info!

 6. Marc Govaert juli 6, 2015 at 9:05 pm #

  Beste
  Ik heb een aanbieding met 12 Duitse zonnepanelen Soluxtec MULTI Serie DAS MODUL FR60 250 – 260 Wp
  Wat zijn de ervaringen hiermee?
  Bedankt.
  groeten
  Marc

  • Bart van den Bosch juli 10, 2015 at 7:11 am #

   Hallo Marc,

   Hier heb ik geen ervaringen mee.

   Met vriendelijke groeten,
   Bart

 7. Veslinga oktober 25, 2016 at 11:55 am #

  Ik zou graag willen weten wat de werkelijke degradatie is in 10 jaar en langer, en niet de degradatie van 1 jaar x 10, omdat ik heb gehoord dat de degradatie het eerste jaar forser is dan de volgende.

  Tevens hoor ik dat polys een beter rendement hebben dan monos maar zie dat niet in de testen terug.

  Ik wil gewoon het beste prijs/kwaliteits paneel (kwaliteit iets meer) maar ben hier na een week onderzoek nog niet uit.

  Eerst lag de voorkeur op solar frontier met solar edge en optimizers, maar door te weinig info over levensduur is het nu canadian solar pilt 260 met enphy micro omvormers.

  Ik ben nog vrij om mijn mening bij te stellen..

  • Bart van den Bosch oktober 27, 2017 at 7:17 am #

   Op de meeste zonnepanelen zit 25 jaar opbrengstgarantie. Hierbij garanderen ze dat na 25 jaar de zonnepanelen nog minimaal 80% van het oorspronkelijke vermogen heeft. Dus dat de degradatie na 25 jaar maximaal 20% is.

   Het belangrijkste verschil tussen poly en mono zonnepanelen is de kleur. Poly zonnepanelen zijn donkerblauw met vaak een aluminium frame. Mono zonnepanelen zijn volledig zwart wat ik er mooier uit vind zien.

   Het rendement hangt niet af van het vermogen in Wp en niet van het soort zonnepanelen.

 8. Smits december 12, 2016 at 5:51 pm #

  wij hebben nu een tweetal offertes liggen waarvan de prijs enorm verschilt. Is er een prijs van het materiaal bekent per paneel. uitgaande van 16 st? de een offreert 377 euro incl btw, de ander 245 incl btw.

  de een sharp en de ander Canadia,

  kun u mij op weg helpen?

  • Bart van den Bosch juni 1, 2017 at 10:23 am #

   Ik ben niet bekend met de precieze prijzen van de panelen. Sharp is een A-merk zonnepanelen. Canadian Solar is ook een goed merk, maar iets minder dan Sharp.

 9. erik schops mei 19, 2017 at 1:53 pm #

  beste, ik ontving een voorstel om solar world(dubbel glas) panelen te leggen, deze zouden volledig in duitsland gemaakt worden, is dit zo en zijn ze werkelijk beter dan de solar frontier gemaakt in china? mvgr.

  • Bart van den Bosch juni 1, 2017 at 10:20 am #

   Beste Erik,

   Solar World is een A-merk binnen de zonnepanelen en zijn van zeer goede kwaliteit.

   Solar Frontier is een bekend Chinees merk en ook van goede kwaliteit, maar minder dan Solar World.

 10. Jan Codenie juni 10, 2017 at 9:08 am #

  Beste Bart,

  We hebben 2 offertes voor zonnepanelen in handen : een eerste via een groepsaankoop die Talesun (poly 270Wp) zonnepanelen aanbieden;
  Een tweede leverancier biedt mono panelen aan BISOL Premium Series (BMO 280-300Wp). Het prijsverschil is aanzienlijk. Mijn vraag is : kunt u een uitspraak doen omtrent het kwaliteitsverschil.
  Bij de infoavond omtrent groepsaankoop stelde men dat qua rendement er geen wezenlijk verschil is tussen poly/mono types en dat de keuze louter esthetisch is.
  De andere leverancier merkte echter op dat mono panelen langer hun rendement aanhouden.
  Wie heeft het hier bij het rechte eind ?

  Met vriendelijke groeten

  • Bart van den Bosch juni 11, 2017 at 7:23 am #

   Zowel Talesun als BISOL zijn goede merken. Het verschil tussen mono en poly is inderdaad vooral esthetisch. Bij een schuin dak zou ik altijd kiezen voor zwarte mono zonnepanelen omdat dit een mooier beeld geeft.

 11. Bart van den Bosch juli 11, 2017 at 8:06 am #

  Dit is een test om te kijken of het werkt

Geef een reactie