Levensduur en onderhoud zonnepanelen

Installateurs zullen u vertellen dat uw zonnepanelen een levensduur hebben van minimaal 25 jaar. Maar is dat ook werkelijk zo ?

 Levensduur zonnepanelen

 

Als u een goed merk zonnepanelen aanschaft zullen die de levensduur van 25 jaar eenvoudig halen. Maar als u  een minder bekend merk aanschaft is de kans zeer groot dat ze deze levensduur niet halen. Zoals ook blijkt uit onderzoek van het instituut KIWA.

Een goede installatie en goede monitoring is hierbij van groot belang. Hieronder leest u waar u op moet letten.  Zodat u jaar in jaar uit gerust kunt genieten van stroom van de zon.

Dit doen we aan de hand van de 3 belangrijkste onderdelen van uw systeem:

 • Zonnepanelen
 • Omvormer
 • Installatie en montage

25 jaar productiegarantie op zonnepanelen

De meeste producenten van geven een productiegarantie af van 80% na 25 jaar. Maar wat wil dat nu zeggen ?

De garantie betekent dat u er van uit mag gaan dat uw na 25 jaar nog steeds werken. U mag er ook van uit gaan dat het vermogen van uw na 25 jaar meer dan 80% is van het oorspronkelijke vermogen. Dit zijn ook reële garanties, die in de praktijk voor de meeste zonnepanelen haalbaar zijn.

Onderhoud

Zonnepanelen liggen schuin en worden in principe goed schoon door de regen die erop valt. Toch kan het geen kwaad om een keer per jaar te reinigen, vergelijkbaar met het reinigen van uw ramen.

Een goede installatie

De installatie is wellicht hetgeen waar het meeste mee fout kan gaan. Het is dan ook belangrijk dat de installatie gebeurt door een deskundige en gecertificeerde installateur. Essentieel zijn hierbij de volgende onderdelen:

 • Een goede bedrading en aansluitingen
 • Zonnepanelen krijgen geen schaduw
 • Een stevige installatie op uw dak

Vaak doen eventuele problemen met de installatie zich in het eerste jaar voor en vallen daardoor binnen de garantie op het totale systeem.

Levensduur van de omvormer

De omvormer is over het algemeen het onderdeel wat als eerste kapot gaat. De gemiddelde van een omvormer bedraagt 10 tot 15 jaar. De kans is dan ook groot dat u binnen de 25 jaar de omvormer een keer dient te vervangen door een nieuwe omvormer. Ook is het aan te raden te investeren in een goede omvormer van een bekend merk.

Gelukkig zijn de kosten van een goede omvormer beperkt in relatie tot de totale kosten van uw systeem en is deze extra investering te overzien.

Meet uw opbrengst

Hoe weet u nu of uw systeem nog goed functioneert. Dat kunt u meten met uw opbrengstmeter. In de offerte staat over het algemeen de verwachtte opbrengst in het eerste jaar in kWh. Het is belangrijk dat uw systeem in het eerste jaar de beloofde opbrengst haalt. Mocht dat niet zo zijn, trek dan zo spoedig mogelijk bij uw installateur aan de bel.

De jaren erop kunt u dagelijks, maandelijks of jaarlijks de opbrengst bijhouden. Mochten er zich vreemde afwijkingen voordoen, dan is de kans groot dat er iets mis is met uw systeem. Laat uw installateur dan naar uw systeem kijken.

Conclusie

Kies voor een goed merk zonnepanelen, dan haalt dit systeem makkelijk de 25 jaar en waarschijnlijk een stuk langer. Wel is de kans groot dat u de omvormer een keer dient te vervangen.

Ook is het aan te raden om de productie goed te meten. Dan ziet u wat de opbrengst is en als er iets aan de hand is. Zolang u dat doet kunt u zonder zorgen genieten van de stroom die de zon u oplevert, jaar in jaar uit.

Zie ook:

Test

Vergelijk aanbod op maat

 

5 Reacties

 1. G van den Berg april 9, 2019 at 2:41 pm #

  Heb een nieuwe woning in Zwolle met 17 zonnepanelen Deze zijn door vorige eigenaar gemonteerd Deze eigenaar is toen een bedrijf gestart nl.Sunnyfix Ik probeer nu 10 jaarl later de gegevens van de installatie te krijgen.Helaas Sunnyfix geeft garantie tot de voordeur.Is er iemand in dit land die bij mij langs kan koen en advies kan geven??

 2. Hans januari 31, 2019 at 5:08 pm #

  Ik heb een aanbieding voor 18 GCL/M6-60B 300W panelen met een Solar Edge omvormer (parallel), maar ik kan niets vinden over GCL. Wat is de kwaliteit daarvan?

  Tevens aanbieding met Trinasolar full black i.c.m. Growatt (serie) .

  Is het ook mogelijk en raadzaam om een 25-jarig onderhoudscontract te sluiten voor storing, inspectie, verzekering,opbrengstgarantie,monitoring en reinigingsbeurt?

  • Gerrit maart 19, 2019 at 6:56 pm #

   GCL is een relatief onbekend Chinees merk en zou ik persoonlijk niet aanraden. Trinasolar is wel een goed bekendstaand Chinees merk.

   Solar Edge is vooral geschikt als u last heeft van schaduw. Growatt is een goed bekend staan Chinees merk omvormers. Wel is de kans groot dat u omvormers na 10 tot 15 jaar een keer moet vervangen. De kosten voor het vervangen van een omvormer zijn tussen de € 600,- en € 1.000,-.

   In de zakelijke branche is een langdurig onderhoudscontract heel gebruikelijk. In de particuliere markt is dit helaas nog niet het geval.

 3. F.W. Kuijpers juni 15, 2017 at 2:40 pm #

  Zie dat de panelen boven de dakpannen bevestigd worden !
  Omdat het (vooral in Zeeland) nogal kan stormen belast dat met klapperen de bevestigingen !
  Met een levensduur van 25 jaar zou het wanneer kierloos bevestigd met weglating van de dakpannen kunnen !?

  Twee weten meer dan een !

  Tot zover groeten !

  • Bart van den Bosch september 19, 2017 at 7:18 pm #

   Zonnepanelen zijn bestand tegen weer en wind en moeten inderdaad alle weersomstandigheden aan kunnen.

   Je kan zonnepanelen direct op het dak plaatsen, meer hierover vindt je in het volgende artikel.
   http://www.zonnepaneelwijzer.com/zonnepanelen-in-de-vorm-dakpan/

   Een nadeel hiervan is dat dit duurder is. En de zonnepanelen worden in de zomer niet geventileerd, waardoor de temperatuur toeneemt en hierdoor het rendement iets lager wordt. Daarom zie je dat dit nog relatief weinig wordt toegepast en met name bij nieuwbouw.

   Wat sowieso verstandig is om voldoende afstand tot de dakrand te bewaren van circa 2 dakpannen, waardoor de wind minder snel onder de dakpannen slaat.

   Een goede installateur is gecertificeerd en zal er voor zorgen dat de plaatsing dusdanig gebeurt dat zonnepanelen probleemloos 25 jaar weer en wind kunnen doorstaan. Daarbij is het ook belangrijk om een goed merk zonnepanelen te nemen. Op onze website hebben we een lijst samengesteld met betrouwbare installateurs en type zonnepanelen.

Geef een reactie