Saldering en BTW teruggave bij aanschaf zonnepanelen

IRENE MOBACH | 27 oktober 2015

39899618_l
U overweegt om zonnepanelen aan te schaffen voor uw woning, bedrijf of instelling. U wilt weten of er subsidie beschikbaar is of dat er gunstige regelingen zijn bij de aanschaf van zonnepanelen. In dit artikel leest u welke mogelijkheden er zijn.

 

Particulieren: teruggave BTW

Kopen-zonnepanelenVoor zover bij ons bekend, zijn er nu geen subsidieregelingen voor zonnepanelen voor woningeigenaren. Wel kunt u als woningeigenaar de BTW terugvragen. Dat kan sinds medio 2013. Voor een systeem met 10 panelen van 4100 euro kunt u  650 euro terug krijgen. Lees wat dit voor u betekent en hoe u dit aanpakt.

 

Voordelige leningen

Als vuistregel geldt dat aanschaf van zonnepanelen met eigen geld het meest gunstig is. U kunt ook geld lenen om de aanschaf mogelijk te maken. Vaak kiezen particulieren voor een financiering via een hypotheek. Een lening via het nationaal Energiebespaarfonds of leningen via lokale regelingen zijn ook het overwegen waard. Voor meer informatie kunt terecht bij de energiesubsidiewijzer.

 

Bedrijven en non-profitorganisaties: SDE+ 2016

12556689_mDe regering stimuleert de opwekking van duurzame energie met subsidie, de SDE+. Voor 2015 kunt u geen gebruik meer maken van de SDE-regeling, want de subsidie is uitgeput. In 2016 kunt u weer aanvragen en net als in 2015 kunt u er voor zonnestroom alleen gebruik van maken als uw een grootverbruiksaansluiting heeft. Zie meer bij SDE+.

Bedrijven die geen gebruik van SDE+ maken, kunnen bij aanschaf van zonnepanelen in aanmerking komen voor belastingaftrek via de KIA-regeling en of de EIA. Voor EIA moet het zonnestroom-systeem minimaal 25 kWp zijn. In de praktijk zijn dit minimaal 100 panelen. Zie meer bij EIA en KIA.

Sportclubs: subsidieregeling 2016

Per 4 januari 2016 is er subsidie voor het verduurzamen van sportaccommodaties van verenigingen en stichtingen. Zonnepanelen vallen hier ook onder. Een van de voorwaarden is dat de subsidiabele kosten minimaal 3000 euro moeten zijn. Zie meer bij RVO.

Comments are closed.