Goede zonnepanelen kopen

Test zonnepanelen smal

Bart van den Bosch – update 28 maart 2015

Hoe vindt u de beste zonnepanelen? Lees de resultaten van diverse testen. En waar u op kan letten om een goede keuze te maken.

 

Wellicht nog belangrijker dan goede zonnepanelen is een goede installateur. Een goede installateur kan u ook de juiste zonnepanelen aanraden.

 

[toc]

 

1. Beste prestaties

De meest zonnepanelen die in Nederland worden verkocht hebben een vermogen van 250 tot 260 [tooltip title=”” content=”Is een maat voor het vermogen van een zonnepaneel. ” type=”classic” ]Wattpiek[/tooltip]. Deze zonnepanelen hebben een grootte van 1 x 1,65 meter. 

Het rendement van deze panelen is circa 14%. Dat wil zeggen dat 14% van de zonne-energie ook in stroom wordt omgezet.

 

Test Photon

Test zonnepanelen vergelijkenEen vraag is of zonnepanelen ook daadwerkelijk leveren wat ze beloven. In Duitsland zijn de prestatie van 130 verschillende zonnepanelen getest. Hieruit blijkt dat de afwijkingen van de daadwerkelijke prestaties gering zijn en 3% naar boven of beneden afwijken.

 

Panelen met het hoogste rendement

Het hoogste rendement op de markt is op dit moment 21,5%. Dit zijn zonnepanelen van de merken Panasonic of Sunpower. Deze panelen zijn echter ook een stuk duurder, waardoor deze panelen niet heel veel worden verkocht.

 

Thin film

Een nieuwe trend zijn thinfilm zonnepanelen. Zo levert Ikea bijvoorbeeld alleen maar thinfilm panelen. Deze hebben over het algemeen een lager rendement. 

 

2. Beste levensduur

TUV test zonnepanelen IEC 61215Het Duitse TÜV test zonnepanelen op levensduur. Dit doen ze door de panelen aan zware testen te onderwerpen. Panelen die aan deze testen voldoen krijgen het TÜV certificaat. We raden aan om alleen voor zonnepanelen te kiezen met het TÜV certificaat, IEC 61215.

 

Poly en monokristallijn

De zonnepanelen die nu het meest worden toegepast zijn mono- en polykristallijne silicium zonnepanelen. Dit type zonnepanelen is al 40 jaar in gebruik en is uitgebreid getest. Hierdoor is er zeer veel informatie over het gedrag van dit type zonnepanelen.

De levensduur van dit type panelen is zeer goed. Ze gaan langer dan 25 jaar mee en de prestaties gaan in die 25 jaar langzaam achteruit. Na 25 jaar leveren dit type zonnepanelen nog steeds 80 tot 85% van het oorspronkelijke rendement op. Vandaar ook dat de meeste aanbieders een opbrengstgarantie geven van 80% na 25 jaar.

 

Fabrikage

Natuurlijk is ook de kwaliteit van de fabricage van belang. Bekende Chinese merken leveren tegenwoordig ook een goede kwaliteit. Wat we afraden is om voor een onbekend merk zonnepanelen te kiezen. In de Duitse test van zonnepanelen staan 130 merken zonnepanelen. We raden aan om een merk uit deze lijst te kiezen.

 

Thin film

Een nieuwe type zonnepanelen zijn de thinfilm zonnepanelen. Deze zijn pas kort op de markt en hiervan is dan ook minder bekend hoe ze zich over lange tijd gedragen.

 

3. Beste garantie

garantie25De meeste zonnepanelen hebben tegenwoordig een opbrengstgarantie van minimaal 80% na 25 jaar. Dat wil zeggen dat zonnepanelen na 25 jaar nog minimaal 80% van het oorspronkelijke vermogen leveren.

Om van de garantie gebruik te kunnen maken is het belang dat de fabrikant nog steeds bestaat en bij voorkeur ook de installateur. Kies daarom een van de bekendere fabrikanten en installateurs. Op de juiste merken gaan we later in. 

Deze garantie betreft alleen de zonnepanelen. Daarnaast is ook de garantie op de omvormer en de installatie van belang.

 

4. Beste uiterlijk

Zonnepanelen dakpannenStandaard heb je donkerblauwe panelen met een alumunium frame. En je hebt volledig zwarte panelen die een wat mooier uiterlijk hebben. Bij schuine daken waar de panelen in het zicht liggen worden meestal de zwarte panelen toegepast.

Bij platte daken worden meestal donkerblauwe zonnepanelen toegepast. Het uiterlijk is hier minder van belang en donkerblauwe panelen zijn vaak 10% goedkoper.

 

Zonnepanelen in de vorm dak en / of dakpannen

Een nieuwe trend is zonnepanelen die geïntegreerd worden in het dak. Dit zijn bijvoorbeeld zonnepanelen in de vorm van dakpannen. Dit kan bijzonder fraaie resultaten opleveren, zie ook onze post over ‘zonnepanelen in de vorm van dakpannen’.

 

5. Beste veiligheid

TUV test zonnepanelen IEC 61730Het Duitse TÜV test zonnepanelen op veiligheid. Denk dan aan de bestendigheid tegen weersinvloeden en de elektrische veiligheid. Kies daarom altijd voor zonnepanelen met het TÜV keurmerk voor veiligheid. Het TÜV keurmerk voor veiligheid is IEC 61730. In deze video ziet u hoe een dergelijke test in zijn werk gaat. Daarnaast is voor de veiligheid ook een goede installatie van belang.

 

Weinig problemen met zonnepanelen

In Nederland en Duitsland zijn weinig ongelukken met zonnepanelen bekend. Een van de weinige gevaren die bekend zijn, is het brandgevaar van Scheuten Solar zonnepanelen. Deze fabrikant is inmiddels niet meer actief. Zonnepanelen worden in Duitland op grote schaal zonder problemen gebruikt.

 

6. Beste merken en landen

eu-en-china-eens-zonnepanelenInmiddels komt veruit het grootste deel van de zonnepanelen uit China. Zowel uit Europa, Amerika als China komen goede zonnepanelen. Daarnaast zijn er met China een aantal jonge bedrijven, waarvan de kwaliteit sterk wisselend is.

 

Bekendere merken

Wel raden we aan om voor een bekend merk te kiezen. Deze merken hebben er baat bij om kwaliteit te leveren om hun reputatie hoog te houden. En de kans is groter dat ze in de toekomst nog bestaan om eventuele garantieverplichtingen te kunnen doen. In Duitsland zijn de 130 meest bekende merken getest. We raden aan om zonnepanelen uit deze lijst te kiezen.

 

Topmerken

Ook zijn er enkele topmerken, die zich onderscheiden in kwaliteit. Dat zijn onder meer Panasonic, Kyocera, en Sharp uit Japan, Yingli uit China en REC uit Noorwegen.

 

7. Goede prijs/kwaliteit verhouding

Solar-panel-installer_0Er zijn tegenwoordig veel goede panelen tegen een scherpe prijs te koop. In de afgelopen 10 jaar zijn de prijzen van zonnepanelen sterk gedaald. Dit komt met name door de opkomst van de Chinese fabrikanten. De laatste paar jaar is de prijs wat stabieler. 

 

Veel voorkomende merken

Hieronder vindt u de resultaten van enkele veel voorkomende merken. Zoals u ziet zijn vrijwel alle bekende merken zonnepanelen van het TUV keurmerk voor levensduur en veiligheid. Wel zie je redelijk grote afwijkingen in opbrengst van het opgegeven vermogen.

 

Merk  Opbrengst- 
test
Aantal
sterren

TUV   
Levensduur

TUV
Veiligheid

   Installateur
en prijs

Yingli + 3,4% 4 en een halve ster ja ja Greenchoice
Amerisolar + 1,6% 4 sterren ja ja Zontech
BYD + 1,4% 4 sterren ja ja Econovum
Eurener + 0,9% 3 en een halve ster ja ja E.ON
Csun + 0,2% 3 en een halve ster ja ja ENECO
IBC + 0,4% 3 en een halve ster ja ja E.ON 
Alex Solar – 3,3% Anderhalve ster ja ja  
Sovello – 5,5% 1 ster ja ja  
Suntech – 6,0% halve ster ja ja  

 

8. Meer weten

Vergelijk installateurs

Vergelijk omvormers 

 

Test opstelling zonnepanelen Duitsland

Test 130 zonnepanelen

 

 

No comments yet.

Geef een reactie