Woningcorporaties laten kansen zonnepanelen onbenut

Zonnepanelen bij Woningvereniging De Volharding

 

Steeds meer woningcorporaties bieden zonne-energie aan hun huurders aan. Toch hebben de meeste huurders in Nederland nog steeds geen zonnepanelen. Hier liggen dan ook nog mooie kansen.

Vanuit Zonnepaneelwijzer heb ik diverse woningcorporaties begeleid met het toepassen van zonnepanelen. In dit artikel ga ik in op de voordelen voor corporaties en huurders. En hoe je dit als corporatie kunt aanpakken.

Gunstig voor huurders én woningcorporaties

Woningen voorzien van zonne-energie is lucratief voor de woningbouwvereniging als voor de huurders.

De belangrijkste voordelen zijn:

 • Huurders kunnen flink besparen op hun energiekosten omdat zonne-energie veel goedkoper is dan energie via het net.
 • Woningcorporaties kunnen een investering doen die zich zeer goed terugverdient. Als je bedenkt dat de rente op sparen op dit moment extreem laag is, kan het raadzaam zijn het geld in zaken te investeren die veel meer opleveren dan dat beetje rente. Zonne-energie is ook wat dat betreft een uitkomst.
 • Woningcorporaties voldoen met het aanbieden van zonne-energie aan hun duurzaamheidsdoelstellingen.

Koudwatervrees

Gelukkig zien steeds meer woningcorporaties deze voordelen en gaan ze hier mee aan de slag. Toch ervaar ik ook nog veel koudwatervrees. Dit komt mede omdat er binnen organisaties nog weinig ervaring mee is opgedaan.

Als woningcorporatie hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden. En kun je gebruik maken van de ervaringen die opgedaan zijn door andere corporaties.

Huurders blij met zonne-energie

Het enthousiasme van huurders die zelf energie gaan opwekken is iets waar ik heel blij van word. Veel huurders hebben het idee dat zonne-energie alleen voor woningeigenaren mogelijk is en dat zij niet in aanmerking komen voor het zelf op wekken van hun energie. De woningbouwvereniging geeft ze de kans om zelf zonne-energie op te wekken.

Woningbouwverenigingen doen hiermee iets goeds voor hun huurders en het overstappen op zonne- energie zorgt ervoor dat de energiekosten ook in de toekomst betaalbaar blijven. Ook binnen corporaties geeft dit een goed gevoel. En ook het milieu vaart er wel bij. Dat is een win-win situatie.

Wocozon - Huurwoning Salland Wonen

Verhuren van zonnepanelen aan huurders

Omdat woningcorporaties vaak eigenaar van de woningen zijn doen zij de investering. Maar de besparing komt grotendeels terecht bij de huurders. Woningcorporaties zijn huiverig geld te stoppen in iets waar zij niet direct voordeel van hebben.

Als woningbouwvereniging kun je je investering terugverdienen door de huur te verhogen. Biedt de zonne-energie individueel aan huurders aan. Het werkt het beste als huurders zelf kunnen kiezen of ze willen participeren of niet.

Aanpak

Haalbaarheid en businesscase

Als we een woningbouwcorporatie adviseren starten we met het in kaart brengen van de mogelijkheden. Wat is er technisch, financieel en organisatorisch haalbaar?

We maken ook een business case en kijken naar de mogelijkheden en de randvoorwaarden. Willen ze zelf investeren of willen ze laten investeren? Welke huizen zijn geschikt voor zonnepanelen? Met de business case hebben we een helder beeld van de kosten en de baten.

Aanbesteding

Staat het bestuur achter de plannen dan gaan we aan de slag met de aanbesteding. We kiezen een partij uit die de zonne-energie gaat aanbieden. De laatste stap is dat de zonne -energie aan huurders wordt aangeboden.

Voorselectie

Bij een aanbesteding schrijven we meerdere partijen aan. We hebben inmiddels een goed beeld van de aanbieders op de markt. We maken een voorselectie van de beste aanbieders op basis van criteria die we samen met de woningcorporatie opstellen.

Meestal wordt 5 instructeurs gevraagd een offerte uit te brengen op basis van het programma van eisen. Vervolgens worden daar 2 of 3 aanbieders uitgekozen waarmee we gesprekken voeren. Uiteindelijk kiezen we daaruit degene die het best aansluit bij de wensen van de woningcorporatie en haar huurders.

Criteria

We kijken ten eerste naar de aanbieder zelf. Heeft hij genoeg ervaring? Heeft hij goede referenties? Welke panelen en omvormers biedt hij aan?
Daarnaast kijken we ook naar maatwerk, garantie en service. Dat is enorm belangrijk. Zonnepanelen zijn een lange termijn investering. Die panelen moeten minimaal 25 jaar meegaan.

Deelname huurders

Ik heb goede ervaringen met het meekrijgen van huurders in een zonne-paneelproject, maar het resultaat is erg afhankelijk van de aanpak. Huurders hebben soms geen zin in toestanden en zitten niet op huurverhoging te wachten.

Belangrijk is om dan goed uit te leggen dat huurders hier direct voordeel bij hebben. Hoeveel dit is, is afhankelijk van het aantal zonnepanelen. Gemiddeld passen er 6 tot 12 panelen op een dak.

Lage energiekosten voor huurders

Stel dat de besparing op de energielasten voor de huurder op € 400,= per jaar uitkomt. De woningbouwvereniging vraagt jaarlijks € 200,= via huurverhoging terug. Dan bespaart de huurder netto € 200,= per jaar. Met € 200,= huurverhoging per huurder verdient de woningcorporatie de investering op termijn helemaal terug.

Schone energiebron

Naast de financiële voordelen is zonne-energie ook een hele schone vorm van energie. Het aanbieden van zonne-energie is een vrij makkelijke en goede manier om de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen te behalen.

 


Klanten aan 't woord

Bart heeft onze woningvereniging goed ondersteund in de keuze van een bedrijf dat de zonnepanelen levert. Een tijd rovende en complexe zaak. Dit heeft hij prima gedaan.

Hij heeft duidelijk kennis van zaken. Zijn advies en het traject is op goede wijze verlopen, Bart was altijd beschikbaar wanneer dat nodig was.

Waardering:

 (4,5 sterren)

Rob Cairo
De Volharding


 

Kortom er zijn genoeg redenen om u als woningcorporatie te verdiepen in zonne-energie.

Wilt u meer weten over hoe u als woningbouwvereniging zonne-energie cadeau doet aan uw huurders?
Neem contact op met Bart van den Bosch, senior adviseur Zonnepaneelwijzer.

2 Reacties

 1. T.Sarr-Valk augustus 8, 2018 at 12:18 pm #

  zou heel graag willen dat mijn woningbouwvereniging openstaat voor het eventueel plaatsen van zonnepanelen op mijn zuidelijk dak.
  Wat bv kunt u daaraan doen?

  • Gerrit maart 19, 2019 at 7:07 pm #

   U kunt hiervoor een verzoek indienen bij uw woningbouwcorporatie.

   Woningbouwcorporaties doen zit soort projecten over het algemeen grootschalig. U staat hierin dan ook sterker als u dit verzoek doet vanuit een bewonerscommissie of in samenwerking met een lokale energiecorporatie.

   Laat ook zien dat het een win-win situatie is. In het verleden hebben we veel projecten gedaan. Hierin betaalden bewoners bijv. 20 euro per maand meer huur, maar bespaarden 40 euro per jaar op de energierekening. Hierdoor is het zowel voor huurders als voor de woningcorporatie gunstig.

   De besluitvorming kan bij woningbouwcorporaties enige tijd duren, maar de meeste woningcorporaties die ik ken staan wel welwillend tegenover verduurzaming.

Geef een reactie