Zonne-energie goedkoper dan gewone stroom

U wilt uw energie zo goedkoop mogelijk. Dan is het aan te raden om zelf stroom op te wekken. Het zelf opwekken van energie met zonnepanelen is wel 50% goedkoper dan stroom afnemen van de dure energiebedrijven. 

 

Rollen zijn omgedraaid

Net pariteit of gelijkheid is de term voor het moment dat duurzame energie qua prijs gelijk is aan die van de stroom van het net. Voor zonnepanelen voor woningeigenaren is die grens inmiddels bereikt. Dalende prijzen van zonnepanelen en stijgende energieprijzen hebben er voor gezorgd dat het ook financieel een interessante optie is. Het NOS-journaal meldde begin 2012 al dat het omslagpunt was bereikt.


 

Wat zijn de kosten van netstroom ?

Stroom die je van het net koopt is in Nederland duur, ook in vergelijking met andere landen in Europa. De prijs die je voor stroom betaalt wordt uitgedrukt in een prijs per kWh. Deze is voor gewone stroom ongeveer 23 eurocent per kWh. Hiervan is 50% belasting, 25% transport en 25% voor de energie zelf.

 

Wat zijn de kosten voor zonne-energie ?

We hebben de prijs van zonne-energie als volgt berekend. Zonnepanelen gaan minimaal 25 jaar mee. Daar krijg je zelfs garantie voor. Dus als je een installatie van zonnepanelen koopt dan koop je voor 25 jaar stroom in. En als je die kosten uitsmeert over 25 jaar dan kom je op een prijs van 11 eurocent per kWh. Dat is dus minder dan de helft.

 

Geen last van stijgende energieprijzen

Natuurlijk kunnen we niet in de toekomst kijken. Wat we wel weten is dat in het verleden de energieprijs elke jaar 10 jaar is verdubbeld. En dat de kans groot is dat ook in de toekomst de energieprijzen blijven stijgen. Daar heb je met zonnepanelen geen last van.

Stijgende-energieprijzen

 

Betalen ineens of uitsmeren

Nu kun je er dus voor kiezen voor een installatie voor zonnestroom, waarmee je in een keer voor 25 jaar stroom in koopt. Of je kunt de kosten uitsmeren over 25 jaar. Waarmee je uiteindelijk duurder uit bent. Helaas is in dit financiële klimaat niet iedereen in staat om aan geld te komen en voor deze goedkopere optie te kiezen.

No comments yet.

Geef een reactie