Zonnepanelen populair dankzij de early adopters

De interesse voor zonnepanelen zie ik om me heen sterk toe te nemen. Als ik op feestjes vertel dat ik iets met zonnepanelen doe, dan hoor ik van veel mensen dat ze geïnteresseerd zijn. En steeds meer mensen zeggen dat ze al overwegen om zonnepanelen te nemen.  

 

Early adopters

Deze toename van interesse komt in mijn ogen vooral door de zogenaamde ‘early adopters’ van zonnepanelen. Voor de introductie van nieuwe technologie heb je early adopters nodig.

 

Een early adopter (letterlijk een vroege aanvaarder) is iemand die een bepaald product of een bepaalde technologie begint te gebruiken voordat de grote massa dat doet. En goed voorbeeld doet volgen.

 

De mobiele telefoon 20 jaar terug

Als voorbeeld voor de early ad0pters kunnen we bijvoorbeeld kijken naar de introductie van de mobiele telefoon. Ik weet nog dat in de jaren ’90 de eerste mensen een mobieltje kregen. Dat was toen vrij uitzonderlijk.

 

Ik dacht toen dat ik zo’n mobiele telefoon helemaal niet nodig had en dat dat iets was voor kakkers en juppies. De rest is geschiedenis.

 

Van groene idealisten naar een goede investering

Wie zijn nu die early adopters van zonne-energie. In het begin waren het vooral mensen met een groen hart die investeerden in zonnepanelen. En ook vaak mensen die interesse hebben in nieuwe technologiën.

 

Inmiddels hoor ik steeds vaker dat mensen het zien als een gunstige investering die een stuk meer oplevert dan het geld op de bank te zetten. En als er ergens geld te verdienen is zijn Nederlanders er snel bij.  

 

De tipping point

Malcolm Gladwell is een Amerikaanse schrijver die goed is in het populariseren van wetenschappelijke inzichten.

 

In zijn boek ‘De tipping point’ beschrijft hij hoe nieuwe ideeën en technologiën in het begin heel langzaam terrein winnen. Tot op een gegeven moment een kritische massa is bereikt. En daarna kan het behoorlijk snel gaan en wordt het uiteindelijk ‘normaal’.

Groeigrafiek nieuwe technologiën

De tipping point van zonnepanelen

In mijn ogen is het tippingpoint voor zonnepanelen inmiddels bereikt. Zal de introductie van zonnepanelen dan net zo’n vlucht nemen als de mobiele telefoon ?

 

Ik zie hiervoor een aantal signalen die dit mogelijk maken: 

 • Zonnepanelen worden financieel laagdrempeliger, bijvoorbeeld door het aanbieden van zonnepanelen door woningbouwcorporaties of lease-constructies
 • Nieuwe fiscale regelingen (saldering), waardoor je ook elders zonnepanelen kunt plaatsen, bijvoorbeeld op grote daken of in weilanden zoals in Duitsland
 • Meer aandacht voor het visuele aspect, zoals de mooie nieuwe zwarte zonnepanelen, waardoor de acceptatie zal toenemen.

zonnepanelen serie huizen

 

 

Wat is jouw mening hierover ?

Laat me weten wat jij denkt. Overweeg jezelf zonnepanelen te nemen? Denk je dat het tipping point al bereikt is voor zonnepanelen ?

Golf zonnepanelen
 

2 Reacties

 1. Jack van Oorschot oktober 13, 2013 at 8:59 am #

  Ik denk ook dat het tipping point is bereikt,echter de prijs van de panelen is dermate hoog,zelfs als we de terugverdientijd meenemen ,is voor velen nog te hoog.
  Ervan uitgaande dat voor een eengezinswoning toch nog tussen de €5000 en € 9000,00 betaald moet worden kan ik me voorstellen dat er veel gezinnen zijn die dit niet in de kast hebben liggen.
  Je kunt de subsidie wel meerekenen maar deze geldkranen zijn zo opgedroogd.
  Wat de overheden wel zouden kunnen doen is alle openbare gebouwen vol leggen met zonnepanelen om zo de overheidsuitgaven terug te dringen en de economie een duwtje te geven.
  Van deze opbrengsten zouden enkele sociale voorzieningen bekostigd worden.

  • Bart van den Bosch oktober 13, 2013 at 1:24 pm #

   Hoi Jack, ben het er mee eens dat de prijs voor zonnepanelen nu voor veel mensen nog te hoog is. Ik merk dat de mensen die nu in zonnepanelen investeren, vooral mensen zijn die wel over het geld kunnen beschikken.

   Ik verwacht daarom veel van nieuwe financieringsmogelijkheden, waarbij je bespaart op je energiekosten en hiermee de zonnepanelen kunt afbetalen. Ik zie hiervan al mooie voorbeelden bij bijvoorbeeld woningbouwcorporaties. Huurders kunnen hier kiezen voor zonnepanelen en betalen hiervoor iets meer huur.

Geef een reactie