5 voordelen van zonnepanelen

 

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van zonnepanelen. In dit artikel hebben we de belangrijkste 5 voordelen op een rij gezet.

Voordelen

  1. Besparen op uw energiekosten
  2. Schone energie
  3. 25 jaar levensduur
  4. 10% tot 60% goedkopere stroom
  5. Goede investering

Als je zelf zonne-energie gaat opwekken zijn er wel enkele aandachtspunten. In een ander artikel hebben we ook de 5 belangrijkste aandachtspunten op een rij gezet. 

 

Voordelen

Besparen op elektriciteitskosten

Door zelf stroom op te wekken met zonnepanelen ga je flink besparen op je elektriciteitskosten.

En deze besparing is een stuk hoger dan de kosten. Over de levensduur van 25 jaar besparen zonnepanelen een huishouden ongeveer 3 tot 4 keer meer dan de oorspronkelijke investering. Tel uit je winst.

 

 

Zonne-energie is schone energie

Zonne-energie is schone energie. Bij de verbranding van kolen, gas of olie komt veel CO2-gas vrij. Dit zorgt voor de klimaatverandering. Bij de productie van zonne-energie ben je dus super schoon bezig.

Daarbij raakt de zon nooit op. Je hoeft er dus niks voor te doen, behalve deze op te vangen.

 

Een levensduur van 25 jaar

Het opwekken van zonnepanelen is heel eenvoudig. Je hebt er geen dure centrales voor nodig. Een installatie voor particulieren van 10 zonnepanelen kost circa € 4.500,-. En als je het geld niet hebt kun je zonnepanelen ook huren of leasen.

Zonnepanelen zijn onderhoudsvrij

En als je de zonnepanelen eenmaal hebt heb je er vrijwel geen onderhoud aan. Goede zonnepanelen gaan eenvoudig 25 jaar mee. Omdat ze schuin liggen regenen ze vanzelf schoon.

Vervangen omvormer

De omvormer is het meest kwetsbare onderdeel. Deze gaat circa 10 tot 15 jaar mee en kan dan vervangen worden door een nieuwe.

 

Zonne-energie is veel goedkoper 

De kosten voor zonne-energie zijn een stuk goedkoper dan bij energie van het net. 

Bedrijven en non-profit

Bedrijven en instellingen kunnen zowel zonnepanelen leasen als kopen. Veel bedrijven betalen een tarief van 10 tot 15 cent per kWh. Door zonnepanelen te leasen kunnen bedrijven vaak 10% of meer besparen op hun stroomkosten. Bedrijven die zelf investeren in zonnepanelen kunnen nog meer besparen op hun stroomkosten.

Woningeigenaren

Als je de stroomprijs uitrekent van zonne-energie, dan kom je op ongeveer 7,5 cent per kWh uit. De huidige stroomprijs voor particulieren is 20 cent. Hiermee bespaar je dus maar liefst 60% op de energiekosten.

 

Geen last van stijgende energieprijzen

En de verwachting is dat de elektriciteitsprijs alleen maar gaat stijgen. Met zonne-energie heb je geen last van stijgende energieprijs

 

Een goede investering

De besparing die zonnepanelen opleveren is een stuk hoger dan de aanschafkosten. En hiermee zijn zonnepanelen een van de beste investering die je kan doen. 

Rendement voor particulieren

Het rendement op een investering in zonnepanelen is circa 10% per jaar. Dat is aanzienlijk meer dan als het geld op de bank laat staan. Hier mag je tegenwoordig al blij zijn met een rente van 1%.

Zonnepanelen gaan minimaal 25 jaar mee. Meestal blijf je niet zo lang wonen in je huidige woning, dus wat als je je woning gaat verkopen. Uit onderzoek van de TIAS Business School blijkt dat kopers bereid zijn aanzienlijk meer te betalen voor een woning met zonnepanelen.  

Bedrijven en non-profit

Voor bedrijven en non-profit is het wat lastiger om het rendement aan te geven omdat dit van meer factoren afhankelijk is. Maar ook hier is het rendement uitstekend. En als je zelf niet wilt investeren kun je ook eenvoudig projecten extern laten financieren.

Over Bart van den Bosch

Bart van den Bosch deelt op Zonnepaneelwijzer zijn kennis en ervaring. Hij is sinds 2002 adviseur over zonne-energie en energiebesparing.

Advies op maat  | LinkedIn | Facebook

Comments are closed.