Zonneboiler voor heerlijk warm water

Zonneboilers en zonnepanelen

Zonneboilers verwarmen water dat wordt afgeleverd in een opslagtank. Dit in tegenstelling tot zonnepanelen die elektriciteit leveren.

Zonnepanelen verdien je momenteel sneller terug dan een zonneboiler omdat je stroom terug kunt leveren. Het is echter mogelijk dat deze zogenaamde salderingsregeling komt te vervallen, waardoor dit zonneboilers juist weer interessanter zijn. Ook kun je beide systemen combineren op een dak.

Gebruik

Zonneboilers kunnen een kosteneffectieve manier zijn om warm water voor uw huis te genereren. Ze kunnen in elk klimaat worden gebruikt en de brandstof die ze gebruiken - zon - is gratis.

Kosten en baten

Een zonneboiler gaat circa 25 jaar mee. 

Huishouden

Meer dan 2 personen

 4 personen

4 of meer personen

       

Soort zonneboiler

Tapwater

Tapwater

Tapwater en verwarming

Type zonneboiler

1 collector
Boiler: 120 liter

2 collectoren
Boiler: 200 liter

3 collectoren
Boiler: 300 liter

Gemiddelde prijs
(inclusief installatie, BTW en ISDE subsidie)

€ 2.000,-

€ 2.500,-

€ 3.500,-

Besparing gas / m3

200 – 250 m3

400 – 520 m3

600 – 825 m3

Jaarlijkse besparing

€ 140,- tot € 170,-

€ 280,- tot €350,-

€ 400,- tot € 560,-

Besparing na 25 jaar

€ 3.750,-

€ 7.500,-

€  12.500,-

Terugverdientijd en stijgende energieprijzen

Zoals je ziet is de besparing ongeveer het dubbele van de aanschafkosten.

De verwachting is dat de gasprijzen de komende jaren nog flink zullen stijgen. Hierdoor neemt je besparing nog aanzienlijk toe.

Onderhoud en installatie

De zonneboilers die wij testen kosten tussen de €2000 en €3500 en gaan zo'n 25 jaar mee.

Let bij zonneboilers op de volgende zaken:

 • Installatiekosten, die ruwweg €900 bedragen. De prijs van de boilers kan in de praktijk overigens lager uitvallen.
 • Heb je een boiler met een drukgevuld systeem? Dan komt daar per jaar circa €30 aan onderhoudskosten bij.
 • Bij boilers met terugloopsystemen zijn de onderhoudskosten minder: circa €50 per 5 jaar.

Omdat de gasprijs in de toekomst waarschijnlijk gaat stijgen, zal de jaarlijkse opbrengst naar verwachting ook toenemen. Verder is je besparing hoger als je geen combiketel op aardgas hebt, maar een elektrische boiler. Elektrisch verwarmen van water is namelijk duurder dan verwarmen met gas. De jaarlijkse opbrengsten bedragen dan al snel het dubbele: zo'n €350 per jaar. Ten slotte is ook de combinatie van zonneboiler en (hybride) warmtepomp erg interessant.

 Subsidie voor zonneboilers

De overheid stelt de ISDE-subsidie beschikbaar. De overheid heeft een apparatenlijst voor zonneboilers opgesteld. De zonneboilers op die lijst komen in aanmerking voor subsidie.

De lijst wordt continu bijgewerkt en hierin staat het subsidiebedrag per type zonneboiler. Dit bedraagt zo'n €800 tot €1400 bij de door ons geteste modellen. Eind 2016 zijn de subsidiebedragen met ongeveer de helft verhoogd. We hebben per model het subsidiebedrag vermeld. Inclusief subsidie komt de richtprijs van een zonneboiler dus uit op zo'n €1000 tot €2200.

Voorwaarden ISDE-subsidie

 • Je kunt de subsidie pas aanvragen nadat je de zonneboiler gekocht en geïnstalleerd hebt.
 • Je moet de boiler hebben gekocht na 1 januari 2016 en een betaalbewijs kunnen laten zien.
 • Je moet de subsidie binnen 6 maanden na het tekenen van de koopovereenkomst aanvragen (vanaf 1 januari 2017 is dit dit verruimd , in 2016 was het 3 maanden). De zonneboiler moet dan al in werking zijn.
 • De zonneboiler moet in Nederland geïnstalleerd zijn (maar de aanvrager hoeft niet in Nederland te wonen).

Een beslissing na de aanvraag volgt binnen 8 weken, het bedrag wordt dan binnen een week uitgekeerd.

Ook in 2017 is in totaal weer een bedrag van €70 miljoen beschikbaar, net als in 2016. Wanneer na de aanvraag blijkt dat het subsidiebudget voor het jaar op is, wordt de subsidie niet uitgekeerd. Maar vanaf dat moment heb je wel 12 maanden de tijd om opnieuw de aanvraag in te dienen. Je maakt dan aanspraak op het beschikbare budget van het volgende jaar. Meer informatie over de voorwaarden en het aanvragen van subsidie staat op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Hoe ze werken

Zonneboilersystemen omvatten opslagtanks en zonnecollectoren. Er zijn twee soorten zonneboilersystemen: actief, die circulatiepompen en -besturingen hebben en passief, maar dat niet doen.

Actieve zonneboilersystemen

Er zijn twee soorten actieve zonnewaterverwarmingssystemen:

 • Directe circulatiesystemen. Pompen circuleren huishoudwater door de collectoren en naar het huis. Ze werken goed in klimaten waar het zelden bevriest.
 • Indirecte circulatiesystemen. Pompen circuleren een niet-bevriezend, warmteoverdracht fluïdum door de collectoren en een warmtewisselaar. Dit verwarmt het water dat vervolgens naar het huis stroomt. Ze zijn populair in klimaten die vatbaar zijn voor temperaturen beneden het vriespunt.

 

Opslagtanks en zonnecollectoren

De meeste zonneboilers hebben een goed geïsoleerde opslagtank nodig. Zonneboilers hebben een extra uitlaat en inlaat die is aangesloten op een van de collectoren. In systemen met twee tanks verwarmt de zonne-waterverwarming water voor voordat het de conventionele waterverwarmer betreedt. In systemen met één tank wordt de back-upverwarming gecombineerd met de zonneopslag in één tank.

Drie soorten zonnecollectoren worden gebruikt voor residentiële toepassingen:

Collector met vlakke platen

Geglazuurde vlakke plaatcollectoren zijn geïsoleerde, weersbestendige dozen met een donkere absorbeerplaat onder een of meer glazen of plastic (polymeer) deksels. Ongeglazuurde vlakke collectoren - meestal gebruikt voor zwembadverwarming op zonne-energie - hebben een donkere absorberplaat, gemaakt van metaal of polymeer, zonder afdekking of behuizing.

Integrale verzamel-opslagsystemen

Ook bekend als ICS of batch-systemen. Ze beschikken over een of meer zwarte tanks of buizen in een geïsoleerde, geglazuurde doos. Koud water passeert eerst de zonnecollector, die het water voorverwarmt. Het water gaat dan door naar de conventionele back-up waterverwarmer en zorgen voor een betrouwbare bron van warm water. Ze mogen alleen in een zacht vriesklimaat worden geïnstalleerd, omdat de buitenleidingen bij ernstig, koud weer zouden kunnen bevriezen.

Evacuated-tube zonnecollectoren

Ze hebben parallelle rijen transparante glazen buizen. Elke buis bevat een glazen buitenbuis en een metalen absorberende buis bevestigd aan een vin. De coating van de vin absorbeert zonne-energie maar remt stralingswarmteverlies. Deze collectoren worden steeds vaker gebruikt voor commerciële toepassingen.

Backup systeem

Zonneboilers hebben een back-upsysteem nodig voor bewolkte dagen en tijden van toegenomen vraag. Conventionele boilerverwarmingstoestellen bieden gewoonlijk een back-up en kunnen al deel uitmaken van het zonnesysteempakket.

Een zonneboiler selecteren

Voordat u een zonneboilersysteem gaat kopen en installeren, kunt u het volgende doen:

 • Schat de kosten en energie-efficiëntie van een zonneboilersysteem
 • Evalueer de zonne-energiebron op uw locatie
 • Bepaal de juiste systeemgrootte
 • Onderzoek lokale codes, convenanten en voorschriften.

Zorg ook voor de verschillende componenten die nodig zijn voor zonneboilersystemen, waaronder:

 • Warmtewisselaars voor zonneboilers
 • Warmteoverdracht vloeistoffen voor zonneboilers

Zonneboiler advies op maat

De website van Milieu Centraal biedt een hele handige zonneboiler adviesmodule. Hiermee kunt  u de mogelijkheden voor uw persoonlijke situatie bepalen.

Installatie en onderhoud van het systeem

De juiste installatie van zonneboilers hangt van veel factoren af. Deze factoren omvatten zonne-energie, klimaat, vereisten voor lokale bouwvoorschriften en veiligheidskwesties; Daarom is het het beste om een ​​gekwalificeerde installateur van zonne-energiesystemen uw systeem te laten installeren.

Na de installatie zorgt het goed onderhouden van uw systeem ervoor dat het probleemloos blijft werken. Bespreek voor actieve systemen de onderhoudsvereisten met uw systeemprovider en raadpleeg de gebruikershandleiding van het systeem. Sanitair en andere conventionele onderdelen voor waterverwarming vereisen hetzelfde onderhoud als conventionele systemen. Beglazing moet mogelijk worden gereinigd in droge klimaten waar regenwater geen natuurlijke spoeling biedt.

Regelmatig onderhoud aan eenvoudige systemen kan net zo vaak plaatsvinden als elke 3-5 jaar, bij voorkeur door de installateur van zonne-energie. Systemen met elektrische componenten hebben gewoonlijk na 10 jaar een vervangend onderdeel of twee nodig.

Vragen aan een installateur

Bij het opvragen van offertes voor installatie en onderhoud, stel je de volgende vragen:

Voldoende ervaring

Heeft uw bedrijf ervaring met het installeren en onderhouden van zonneboilersystemen? Kies een bedrijf dat ervaring heeft met het installeren van het gewenste type systeem en onderhoud van de applicaties die u selecteert.Hoeveel jaar ervaring heeft uw bedrijf met installatie en onderhoud van zonneverwarming? Hoe meer ervaring, hoe beter. Vraag een lijst met eerdere klanten aan die referenties kunnen verstrekken.

Gecertificeerd

Is uw bedrijf gelicentieerd of gecertificeerd? Het hebben van een geldige loodgieter en / of licentie voor zonne-aannemer is in sommige landen verplicht. Neem contact op met uw stad en provincie voor meer informatie. Bevestig de licentiëring met de vergunningverlenende instantie van uw staat. De vergunningverlenende instantie kan u ook vertellen over eventuele klachten tegen contractanten die door de overheid zijn erkend.

Verbetering van de energie-efficiëntie

Nadat je boiler op de juiste manier is geïnstalleerd en onderhouden, probeer je een aantal extra energiebesparende strategieën om je waterverwarmingsrekening te verlagen, vooral als je een back-upsysteem nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een waterbesparende douchekop.

Comments are closed.