Let op de volgende zaken bij aanbesteding projecten

Koop zonnepanelen die tegen een stootje kunnen

Bij zonnepanelen met SDE subsidies gaat het vaak om flinke investeringen voor de lange termijn. 

We hebben veel organisaties begeleid bij het aanbesteden van grote projecten op daken. Hieruit hebben we enkele aandachtspunten op een rij gezet.

  • Financiering
  • Aanbesteding en contract
  • Optimale opstelling
  • Kwaliteit zonnepanelen
  • Onderhoud
  • Prijs

 

Financiering 

Bij het opzetten van grote zonneparken op daken gaat het vaak om aanzienlijke investeringen. In de praktijk zien we dat een deel van de organisaties zelf investeert en een deel kiest voor een leaseconstructie. Een derde optie die sinds kort in opkomst is het verhuur van daken aan derden. 

Het is handig om al snel te weten wat de voorkeur heeft. U kunt beide opties ook laten doorrekenen.

Bij een leaseconstructie gaat het vaak om een leaseperiode van 15 jaar waarna de zonnepanelen in eigendom komen van uzelf. Bij lease begint u vaak direct al met het besparen op uw stroomkosten.

 

Aanbesteding en contractvorming

Het is belangrijk om te weten wat belangrijke aandachtspunten zijn. Denk hierbij aan zaken als onderhoudscontracten, kwaliteit panelen, advies over de plaatsing en natuurlijk ook de prijs. 

Deze aandachtspunten staan in een programma van eisen. Hiermee vraagt u offertes op bij een aantal installateurs. Het is belangrijk om dit helder te doen, zodat alle partijen gelijke kansen hebben.

 

Optimale opstelling

Onze ervaring is dat installateurs met verschillende voorstellen komen. Denk bij aan het aantal zonnepanelen, opstelling, vermogen zonnepanelen, onderhoudscontracten etc. 

Enkele belangrijke aandachtspunten zijn hierbij onder meer de dakbelasting en eigen verbruik. Laat een constructeur berekenen welk gewicht een dak aankan. Kijk ook goed naar uw eigen verbruik en de teruglevering. Over het algemeen is een hoger eigen verbruik gunstig voor de businesscase en het financieel rendement.

 

Zonnepanelen in weer en wind

Bij de aanschaf van zonnepanelen is het belangrijk om te kiezen voor een goede kwaliteit. Zonnepanelen liggen buiten in de zomer met 30 graden en in de winter als het vriest of hagelt. 

Goede zonnepanelen gaan minimaal 25 jaar mee. Kies dan wel voor zonnepanelen van goede kwaliteit. Anders is de kans groot dat ze al eerder kapot gaan.

Zonnepanelen regenen vanzelf schoon en hebben weinig onderhoud nodig. Het eerste onderhoud dat je hebt is waarschijnlijk de omvormer. Een goede omvormer gaat 10 tot 15 jaar mee en is eenvoudig te vervangen door een nieuwe omvormer.

 

Onderhoud

Veel organisaties willen zelf geen omkijken hebben naar de zonnepanelen. Het kan dan prettig zijn om een langdurig onderhoudscontract af te sluiten. Uw installateur houd op een afstand uw installatie in de gaten en komt in actie als er problemen zijn.

 

Prijs

Voor veel organisaties is goedkope stroom een belangrijke reden om zonnepanelen aan te schaffen. Hierbij geldt dat de aanschafprijs van de zonnepanelen hier een grote invloed op heeft.

In de praktijk zien we grote prijsverschillen tussen aanbieders van 10 tot maar liefst 30%. Dit vertaalt zich soms terug in een betere kwaliteit, maar vaak ook niet. 

Ook kan in een onderhandeling vaak nog een aanzienlijk deel bespaart worden op de aanschafkosten.

 

Zorgeloos zonnepanelen kopen?

Zonnepaneelwijzer ondersteunt organisaties bij de aankoop, financiering en haalbaarheid van zonnepanelen. Hiermee bent u verzekerd van een onafhankelijk adviseur die u helpt om door jargon heen te prikken en zorgt voor een optimaal resultaat.

Over Bart van den Bosch

Bart van den Bosch deelt op Zonnepaneelwijzer zijn kennis en ervaring. Hij is sinds 2002 adviseur over zonne-energie en energiebesparing.

Advies op maat  | LinkedIn | Facebook

Comments are closed.