De beste merken zonnepanelen

Test van de beste zonnepanelen

Foto: Universiteit Utrecht, Utrecht Photovoltaic Outdoor Test facility

Er zijn vele tientallen merken zonnepanelen op de markt. Als u zonnepanelen koopt, komen de meeste merken u waarschijnlijk niet bekend voor.

Vanuit Zonnepaneelwijzer adviseren we dagelijks bedrijven en particulieren over de aanschaf van zonnepanelen. Hierdoor hebben we een goede indruk wat de beste merken zijn. Daarbij maken we een onderscheid tussen:

Hierbij hebben we gekeken naar:

 • Reputatie
 • Internationale test resultaten
 • Vermogen van de panelen

Belangrijk bij aanschaf

Bij de aanschaf van zonnepanelen zijn de volgende factoren van belang:

 

Beste merken zonnepanelen

De meeste zonnepanelen komen tegenwoordig uit China. De beste zonnepanelen komen over het algemeen nog steeds van fabrikanten uit andere landen. 

Hieronder hebben we enkele A-merken op een rij gezet. Deze merken onderscheiden zich door een hoge opbrengst en een goede kwaliteit. Deze merken bestaan vaak al lange tijd en hebben daarmee ook een goede naam hoog te houden. Ook kunt u bij hen ook prima terecht voor garantie.

A-merken zijn onder meer:

Merk Installateurs
AEG BonGo Solar
Axitec  
First Solar  
LG Energie Wonen, Feenstra, Solar NRG
Panasonic Energie Wonen, Solar NRG, Met De Zon
Q-cells  
REC Solar  
Sharp  
REC Solar  
SolarWatt  
Solar World  
SunPower De Zonnefabriek

 

Goede merken uit China

De meeste zonnepanelen komen tegenwoordig uit China. En in de afgelopen tien jaar is de kwaliteit van deze panelen sterk toegenomen.

De kwaliteit van Chinese panelen is helaas nog sterk wisselend. De betere Chinese merken kunnen zich tegenwoordig echter prima meten met de fabrikanten buiten China. En daar hangt vaak ook een gunstig prijskaartje aan.

Onderzoek door grote Amerikaanse banken

Grote Amerikaanse banken investeren steeds vaker in zonneparken. Ze hebben hierbij uitgebreid onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de panelen waar ze in investeren. Hierbij kijken ze onder meer naar de kwaliteit van de panelen en de soliditeit van de fabrikanten.

Fabrikanten die aan deze eisen voldoen zijn de zogenaamde 'bankable' zonnepanelen. Inmiddels is er een lijst met fabrikanten die aan de strenge eisen van Amerikaanse banken voldoen. De volgende tien veel voorkomende merken staan op deze lijst vermeld. 

Dit zijn betrouwbare fabrikanten met zonnepanelen van goede kwaliteit. Lees hier meer over Bankable zonnepanelen. 

Testen door het Duitse TÜV en Photon

TUV test zonnepanelen IEC 61215 besteIn Duitsland zijn twee instituten die zich zonnepanelen testen, TÜV en Photon. Een andere interessante organisatie is PV-logging uit België dat realtime de resultaten van duizenden zonnepanelen bijhoudt. Hierbij wordt vooral de opbrengst van de zonnepanelen getest.

Test Photon

Deze tests kijken vooral of de opbrengst overeen komt met de opbrengst die door de fabrikant wordt opgegeven.

Het Duitse Photon heeft de prestaties van 130 verschillende zonnepanelen getest. Deze test zegt weinig over de kwaliteit van de materialen en de levensduur.

 

Belangrijke kenmerken

Levensduur en garantie

De levensduur van zonnepanelen is een van de belangrijkste kwaliteitsaspecten van een goed zonnepaneel. Een goed zonnepaneel gaat mimimaal 25 jaar mee kunnen. Zonnepanelen van slechte kwaliteit kunnen al veel eerder kapot gaan. We kennen genoeg verhalen van zonnepanelen die het na 10 jaar al niet goed meer deden. En een verhaal van een zonnepaneel dat na 3 jaar al ging roesten. 

Zonnepanelen liggen op je dak en moet dus bestand zijn tegen het Nederlandse weer en wind. Anders kun je bijvoorbeeld problemen krijgen met delaminatie of vochtproblemen. Kies daarom altijd voor een kwalitatief goed merk zonnepaneel.

Enkele veel voorkomende problemen

Hieronder ziet u enkele veel voorkomende problemen met slechte zonnepanelen.

Delaminatie (luchtophoping))
Delaminatie (luchtophoping))
Roestvorming
Roestvorming
Barsten
Barsten

Product en opbrengstgarantie

Op de meeste zonnepanelen zit een productgarantie van 10 jaar en een zogenaamde opbrengstgarantie van 25 jaar. Dat is een garantie dat het zonnepaneel ook daadwerkelijk 10 jaar mee gaat dus over de levensduur. Deze kun je dan claimen bij je installateur en fabrikant. Dan is het wel belangrijk dat die nog bestaat.

Daarnaast hebben zonnepanelen ook een opbrengstgarantie. Dit is geen garantie dat een zonnepaneel ook daadwerkelijk 25 jaar mee gaat. Maar dit is een garantie dat als de zonnepaneel een levensduur haalt van 25 jaar, dat de opbrengst dan nog minimaal 80% van het oorspronkelijke vermogen levert. De opbrengst van zonnepanelen neemt namelijk heel langzaam af.

De meeste panelen zijn gemaakt mono of poly kristallijn silicium. De opbrengst van dit type paneel ligt na 25 jaar tussen de 80 en 90% van het oorspronkelijke vermogen. 

Vermogen

Een ander belangrijk onderdeel van de zonnepanelen is het piekvermogen van de zonnepanelen. Dit wordt uitgedrukt in Wp (Wattpiek).

De meeste zonnepanelen in de markt hebben op dit moment een vermogen tussen de 260 en 280 Wp. Enkele fabrikanten leveren ook zonnepanelen met een vermogen van 300 tot zelfs 350 Wp. Deze zijn onder meer verkrijgbaar van Panasonic, LG en BenQ. De prijs van deze zonnepanelen is wel aanzienlijk hoger en dat is de reden dat deze nog niet zoveel verkocht worden. 

Kleur en type

Op dit moment zijn er drie type zonnepanelen op de markt.

Zwarte zonnepanelen

Zwarte zonnepanelen van het type mono-kristallijn silicium worden het meeste toegepast. Deze panelen combineren een mooi uiterlijk met een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Met name op schuine daken waar zonnepanelen in het zicht liggen plaatst men deze panelen.

Donkerblauw met aluminium rand

Op platte daken plaatst men vaak poly-kristallijne zonnepanelen. Dit zijn donkerblauwe zonnepanelen met een aluminium rand. Deze zijn iets goedkoper dan mono-kristallijne zonnepanelen, maar zien er ook wat minder fraai uit. 

Zwarte thin film panelen

Het derde type zonnepanelen zijn de thin film panelen. Deze zijn flexibel en buigbaar en kunnen daardoor mooi op maat gemaakt worden. Zo worden ze vaak toegepast bij zonnepanelen die in het dak geïntegreerd worden.

 

Meer weten

Vergelijk installateurs

10 beste merken omvormers 

Test Photon van 130 zonnepanelen

 

Reacties

Reacties van bezoekers van deze pagina. 

66 Reacties

 1. Murat maart 12, 2018 at 7:20 pm #

  Beste
  Ik heb een aanbieding met 66 Italiaanse zonnepanelen Sunerg 305Wp
  Wat zijn de ervaringen hiermee?
  Bedankt.
  groeten
  Murat

  • Bart van den Bosch maart 12, 2018 at 10:24 pm #

   Het merk Sunerg ken ik niet. Als ik ze Google bestaan ze al sinds 1978, wat ik wel een teken van betrouwbaarheid vind. Een vermogen van 305 Wp is sowieso een hoog vermogen.

   • Murat maart 13, 2018 at 11:08 am #

    Dus Bart?Europese panelen,zal wel goed zijn van kwaliteit zeker?

    • Bart van den Bosch maart 13, 2018 at 7:53 pm #

     Hoeft niet persee, maar een bedrijf dat in Europa zit en al sinds 1978 bestaat wil zeggen dat ze wel een historie hebben en geen cowboys die snel geld willen verdienen.

  • Frits veerman mei 10, 2018 at 7:43 am #

   Het is voor mij vreemd dat het merk Sunpower niet wordt genoemd sinds kort is sunpower met een paneel gekomen waarin direct 220 A-C uitkomt , het voordeel is geen omvormers meer nodig. Dit merk heeft de hoogste opbrengst. Een product garantie van 25 jaar bij defect is. Het bedrijf heel soepel met vervanging , vermogens garantie vervalt als er een defect in het systeem is geweest daar heeft, u heeft er. Niet veel aan .kijk naar de product of fabrieks garantie . De meeste panelen halen 17 procent sun power. Boven de 20 procent

   • Bart van den Bosch juli 16, 2018 at 7:56 pm #

    Beste Frits,
    Ben helemaal met je eens dat SunPower thuis hoort in het rijtje A-merken, heb ze toegevoegd.
    Bedankt voor de aanvulling.

 2. dirk maart 4, 2018 at 10:21 am #

  Heb hier een offerte voor 12 panelen Denim SCR/M290BB-60 met een Fronius primo 3.0 omvormer voor de prijs van 4340.58 euro ex btw geleverd en geplaatst. Wat is uw oordeel daarover

 3. Jouk maart 4, 2018 at 8:45 am #

  Goedemorgen, ik twijfel tussen trina solar percium 295, Samsung s energy 290 percium en lg mono full black je in 2 320wp. Wat zou u adviseren of weet u misschien nog een beter paneel?

  • Bart van den Bosch maart 4, 2018 at 5:34 pm #

   Samsung en LG zijn echte A-merken, waarschijnlijk wat duurder. Trina Solar is een (Chinees), heeft een goede prijs/kwaliteitsverhouding.

 4. Arjan februari 24, 2018 at 5:02 pm #

  Welke panelen zijn beter we twijfelen tussen LG en Solarwatt.

  Want die komen volgens mij allebei goed uit de bus.

  • Bart van den Bosch maart 4, 2018 at 5:36 pm #

   Beide zijn A-merken. SolarWatt zijn waarschijnlijk glas-glas panelen, met een lange productgarantie van 30 jaar en gaan langer mee.

 5. Rachid februari 13, 2018 at 1:18 pm #

  Beste,

  Heb volgende aanbieding/combinatie ontvangen. Wat is U advies naar prijs kwaliteit en materiaal keuze.

  HON-M60B 275 + Growatt: Honeywell 275 Mono Full Black
  in combinatie met Growatt omvormer
  Growatt 3600 MTL-S (10 jaar garantie)
  Zonnepanelen: Honeywell (20 jaar fabrieksgarantie / 25 jaar
  vermogensgarantie)
  Prijs: 5400 euro

  Alvast bedankt!

  • Bart van den Bosch februari 13, 2018 at 2:02 pm #

   Hallo Rachid,
   Honeywell zonnepanelen lijkt me een goede keuze, is een bekend merk dus goede kans dat de panelen ook echt 25 jaar mee gaan. Growatt is een prima Chinees merk omvormer. Kun je aangeven om hoeveel panelen het gaat, dan kan ik aangeven of het een goede prijs is.

   • Rachid februari 13, 2018 at 3:12 pm #

    Beste,

    Het gaat om 14 panelen!

    • Bart van den Bosch februari 13, 2018 at 3:46 pm #

     Als het 14 panelen gaat is dat een prima prijs hoor.

     • Rachid februari 14, 2018 at 10:33 am #

      Beste,

      is de zonnepaneel een glas – glas OF folie – glas

     • Bart van den Bosch februari 14, 2018 at 11:55 am #

      Dat kan ik zo niet zeggen, dat kun je vast vinden op de productsheet. De meeste zonnepanelen zijn glas-folie en hebben 10 jaar productgarantie en 25 jaar productiegarantie.

      Glas-glas panelen zijn een stuk duurder, maar hebben ook een langere productgarantie van bijv. 30 jaar en gaan nog een stuk langer mee.

 6. Maurice februari 12, 2018 at 7:47 pm #

  Hallo,

  wij hebben 2 offertes ontvangen.

  Het gaat om 10 a 11 panelen. Keuze

  Tinar Solar 295 Wp All Black

  S-Energy (Samsung) 290 Percium All Black

  Omvormer zijn bij beide SolarEdge SE3000 HD Wave

  Onze vraag is welke is beter?

  • Bart van den Bosch februari 13, 2018 at 2:10 pm #

   Als de prijs hetzelfde is zou ik voor Samsung gaan, dat is een bekend merk dus die hebben een naam hoog te houden.

 7. Rachid februari 7, 2018 at 9:01 am #

  Beste,

  welke pakket zou ik kiezen:
  zonnepanelen: Talesun
  Omvormer: SAJ

  OF

  Zonnepanelen: Canadian solar
  Omvormer: Zever

  • Bart van den Bosch februari 7, 2018 at 11:19 am #

   Talesun en Canadian Solar zijn beide goede Chinese merken. SAJ zegt mij zo niks, Zever solar is een prima merk omvormer.

 8. robert smits februari 5, 2018 at 12:56 pm #

  Wij hebben een offerte voor q cells panelen van 290 kWh.
  ,maar kan niet veel terug vinden hoe de kwaliteit van deze panelen zijn.
  Weten jullie hier misschien meer over.
  Het komt op mijn dak met 12 panelen met gebruik rond de 3300 totaal.

  • Bart van den Bosch februari 6, 2018 at 1:39 pm #

   Ik heb even wat onderzoek gedaan, is een wat kleiner bedrijf uit Zuid-Korea. Het vermogen is wel lekker hoog, dus niet verkeerd. De levensduur kan ik weinig over zeggen.

 9. Erik ter Meulen februari 5, 2018 at 10:16 am #

  Heb 3 aanbieders gehad voor 14 panelen op dak van 12 x 3 m in ” landscape”. Een 4e aanbieder adviseert echter om de panelen juist in ”Portrait” te leggen, gezien de plaatsing in lengterichting van de 3 zones met lichtcellen, waardoor ik echter maar 12 panelen kan plaatsen maar met wel een hoger rendement per paneel zou hebben. Toch zie ik heel veel plaatsingen in landscape dus klopt dat verhaal wel ?

  Deze leverancier biedt ook AEG panelen (glas op glas) 290 Wp aan met AEG omvormers welke ik echter niet in Photon test terug vindt. Hoe goed zijn deze panelen en omvormers ?

  • Bart van den Bosch februari 7, 2018 at 11:21 am #

   Antwoord vraag 2: AEG is een uitstekend Europees merk met een zeer lange levensduur.
   Portrait of landscape maakt qua opbrengst niks uit, wel het vermogen van de panelen en het aantal. Portrait of landscape is meestal een kwestie van wat het mooiste uitkomt.

 10. Tirso Rojer december 15, 2017 at 3:01 pm #

  Hoi,

  We gaan een jaren 60 hoekwoning uitbouwen en denken er over om het schuine dak (oriëntatie OZ) van zonnepanelen te voorzien in de toekomst. Is het nou raadzaam om de panelen gelijk te plaatsen en deze als dakbedekking te gebruiken of deze later pas te plaatsen? Maakt het dan uit of de dakbedekking dakpanne zijn of zinken platen?

  Ik hoor het graag.

  Mvg.

  Tirso

  • Bart van den Bosch december 15, 2017 at 10:46 pm #

   Beide opties hebben voor- en nadelen, zie ook ons artikel hierover http://www.zonnepaneelwijzer.com/zonnepanelen-dakpannen-indak/. Dak geïntegreerd is vaak mooier maar ook iets duurder. U kunt voor beide opties een offerte aanvragen zodat u goed kunt vergelijken. U kunt ook gebruik maken van ons individueel advies voor particulieren.

 11. Andre december 15, 2017 at 11:08 am #

  Wat is de beste keuze? Ik moet kiezen uit de:
  De: glas/folie ja solar 280 wp mono 16 panelen met se 368oHD wave omvormer en p300 optimizer rendement 14,7% Deze valt voor mij af denk ik, gezien de kwaliteit…? Mee eens.
  Of de:
  Glas/folie ja Solar LG 320 14 panelen SE3680HDwave omvormer en de p300 optimiser rendement 13,6%
  Of de:
  glas/glas Solarwatt 60M style 280WP 16 panelen Omvormer: SE3680HD wave optimizer p300 19,7%
  Naast een flink prijsverschil zit er natuurlijk verschil in garante en kwaliteit. Wat is zinvol voor ons?

  • Bart van den Bosch december 15, 2017 at 10:41 pm #

   Zijn deze offertes van dezelfde installateur of van meerdere installateurs. Mijn advies is om altijd bij drie installateurs een offerte aan te vragen, zie ook http://www.zonnepaneelwijzer.com/ervaringen-zonnepanelen/. Solarwatt is een beter merk, maar ook JA Solar is een prima merk met een goede reputatie.

   Als u wilt dat ik de offertes bekijk kunt u ook gebruik maken van ons advies op maat.

 12. Petra december 14, 2017 at 11:19 am #

  We kunnen kiezen uit benq 300wp mono black/white 9 panelen 2700wp 2340kwh en ja solar all black 295 wp 2655wp 2529 kwh . Wat zou de beste keus zijn… optie 1 via essent/kemkens solar optie 2 ikea/solarcentury. Prijs ongeveer gelijk. Garantie op installatie optie 1 10 jaar optie 2 6 jaar

  • Bart van den Bosch december 15, 2017 at 10:37 pm #

   Zowel Essent als IKEA zijn bekende merken, wat ik een groot voordeel vindt voor een product dat 25 jaar mee zal gaan en garantie heeft. Je weet dat je dan nog ergens terecht kan. Voor verder advies verwijs ik je graag door naar ons inkoopadvies voor particulieren http://www.zonnepaneelwijzer.com/inkoopadvies-zonnepanelen-woningeigenaren/

 13. Chris december 13, 2017 at 6:29 pm #

  We zijn aan het overwegen om zonnepanelen te plaatsen.
  Is het nog rendabel om deze te voorzien? Gezien er op termijn nog eens “dure” batterijen aan te pas gaan komen?
  Is het waar dat de netwerkbeheerder, via de slimme meter, de opbrengst kan “blokkeren”?

  Info betreffende panelen…
  We hebben offertes voor glas-glas panelen van SolarWatt, en voor glas-folie panelen van Viessmann. Enerzijds leed ik her en der dat glas-glas panelen beter zijn, welk zijn dan de nadelen aan glas-folie panelen?
  Gezien het eerdere faillissement van bv SolarWord, ben ik eerder geneigd naar een bekender merk te gaan, bv Viessmann, gezien deze toch een gekende naam zijn.

  Info betreffende omvormer…
  In onze offertes bieden ze een SMA omvormer aan, alsook een SolarEdge omvormer. De SolarEdge omvormer zou parallel de panelen aansturen, terwijl de SMA dit in serie doet. De SolarEdge zou hierdoor meer rendabel zijn, en beter op te volgen. Ook zou de SolarEdge reeds compatibel zijn om te gebruiken met batterijen.

  Graag jouw advies en info, aub…

 14. Cees december 9, 2017 at 3:10 pm #

  Ik overweeg zonnepanelen te laten plaatsen. Ik heb een drietal offertes en twijfel erg voor welke ik moet gaan ivm kwaliteit.

  – offerte 1 paneel Tale sun TP 660M, 270 WP, de prijs per WP is €1,57
  – offerte 2 paneel Trina solar Honey m plus+ TSM-DD05A.05 (II), 295 WP, de prijs per WP is €1,67
  – offerte 3 paneel AEG AS-M605B, 290 WP, de prijs per WP is ook € 1,67

  Heeft u ervaring met deze panelen en advies voor mij voor welke ik het beste kan gaan?

  • Bart van den Bosch februari 7, 2018 at 11:23 am #

   Persoonlijk zou mijn voorkeur gaan naar de AEG panelen. Dit is een degelijk Duits merk, dat heeft toch mijn voorkeur boven een Chinees merk. Met name gezien garantie en levensduur.

 15. Leo van Wissen december 9, 2017 at 2:47 pm #

  Beste Bart,

  Ik heb een offerte gekregen voor 30 panelen van Trina Solar, 275 Wp Poly met een omvormer van Zeversolar TLC6000. Ik begrijp dat Trina Solar een Chinees merk is en dat ook de omvormer Chinees is/ Dee omvormer heeft een vermogen van 600o W. per jaar zou ik hiermee 7484 kWh moeten kunnen opwekken. Een rendement van 17,6% en een CO2 besparing van 3443 kg. Kosten: ca. 10.000 euro, incl. BTW. Past die omvormer qua capaciteit wel bij de panelen? En zijn er wellicht betere systemen/merken/combinaties op de markt?
  mvrgr

  Leo van Wissen

  • Bart van den Bosch februari 7, 2018 at 11:26 am #

   Beste Leo,
   Dit klinkt op zich als een goed systeem, maar ik zou altijd nog 2 offertes opvragen. Bij ons op de site zie je een onafhankelijke lijst met landelijke aanbieders om offertes op te vragen. Met name de bovenste twee hebben goede klantreferenties. Zij kunnen u ook adviseren over de mogelijkheden, zodat u de verschillende adviezen naast elkaar kan leggen.

 16. Sandra november 5, 2017 at 10:03 pm #

  Beste Bart,
  Wij zijn net begonnen met orienteren en zien nu door de bomen het bos niet meer. We hebben via de gemeente gehoord dat de firma BonGo wordt aangeraden. Is dit een goed en goedkoop bedrif of heb jij een ander advies. Zij bieden zonnepanelen aan van AEG.
  Dit is onze offerte:

  15 AEG polykristallijn 265Wp zonnepanelen
  – nominaal vermogen 265 Wp
  – aansluitkabels en MC stekkers
  – 10 jaar producentgarantie
  – 10 jaar garantie op 90% van het nominale vermogen
  – 25 jaar garantie op 80% van het nominale vermogen
  – omvormer(s) GoodWe 3600D-NS
  – op alle omvormers 12 jaar garantie _________
  Totaal vermogen 3975 Wp €
  3.130,67

  Onderbouwsysteem (25 jaar garantie) €
  748,37

  Montage van het systeem €
  773,45

  Aansluiting omvormer tot en met de meterkast €
  97,50

  Korting BTW teruggave service* €
  -50,00

  Uw collectieve prijs excl. BTW €
  4.700,00

  BTW 21% €
  987,00

  Uw collectieve prijs incl. BTW

  5.687,00

  Totale investering na BTW teruggave** €
  4.780,00

  Meerprijs SolarEdge systeem excl. BTW €
  1.125,00

  Meerprijs panelen in black variant excl. BTW €
  150,00

  N.B. Met een SolarEdge systeem is de verawchte jaaropbrengst 3750 KwH

  Graag hoor ik jouw mening hierover.
  Groet,Sandra

 17. Peter september 13, 2017 at 4:55 pm #

  Hallo,
  ik sta op het punt zonnepanelen aan te schaffen en moet een keus maken tussen solarwatt 300wp glas glas of Panasonic hit 330n.
  Welke van de 2 adviseren jullie?

  • Bart van den Bosch september 19, 2017 at 10:11 pm #

   Zowel Solarwatt als Panasonic zijn A-merk zonnepanelen, met een hoog vermogen en zeer goede garantievoorwaarden. De Panasonic panelen hebben een wat hoger vermogen. SolarWatt hebben iets langere garantie en heb een glas-glas technologie met een wat langere levensduur. Beide kan ik aanraden.

 18. Peter september 9, 2017 at 1:45 pm #

  Een vraag

  Ben bezig met de aanschaf van zonnepanelen en nu heb ik twee offertes

  12 x durende Eurener Solar 315wp turbo met een steca stecagrid 3600 coolcept omvormer
  En optie 2
  12 x rec 280 wp twinpeak 2 blk2 fulltime black met abb Uno 3,3 to (2mppt) omvormer

  Mijn dak is op het zuiden en heb totaal geen schaduw

  Wat zou dan de beste keuze kunnen zijn ???

  Gr Peter

  • Bart van den Bosch september 19, 2017 at 10:18 pm #

   Merk panelen: Zowel REC als Eurener zijn goede Europese merken zonnepanelen. REC is een wat groter bedrijf uit Noorwegen, Eurener is afkomstig uit Spanje.
   Vermogen panelen: 315 Wp is een heel goed vermogen, 280 Wp is meer standaard.
   Merk omvormers: zowel Steca als ABB zijn prima merken.

 19. Wim september 1, 2017 at 6:48 pm #

  De firma Isogoed timmert hard aan de weg met SunPower-panelen. Deze vind ik in de tests niet terug, hoewel ik elders wel lees dat ze door Photon getest worden (maar de testresultaten zoek ik dus nog). Toch maar niet doen dan?

  • Bart van den Bosch september 5, 2017 at 11:58 am #

   Beste Wim,

   De SunPower-panelen staat inderdaad wel in de test van Photon, zie http://www.zonnepaneelwijzer.com/test-van-130-zonnepanelen/. Ook zijn ze opgenomen in de lijst met zogenaamde bankable Chinese zonnepanelen die zeker zo belangrijk is.

   Vriendelijke groet,
   Bart

 20. Masset augustus 24, 2017 at 7:24 pm #

  Beste,

  We zijn eind april ingegaan op een offerte voor zonnepanelen van Solarworld (MP glas-glas 280Wp). Nu is dit bedrijf zoals geweten failliet/overgenomen en hebben we de keus om de bestelde panelen te laten plaatsen of gelijkaardige panelen van Luxor solar (Secure line M60/280-300W)te plaatsen. Maar over dit bedrijf is zeer weinig terug te vinden. Wat raadt u aan?

  Met vriendelijk groet
  Masset

  • Bart van den Bosch september 19, 2017 at 10:31 pm #

   Naar ik begrepen heb heeft SolarWorld inmiddels een herstart gemaakt. Luxor Solar zegt me persoonlijk niks.

 21. Jan Codenie juni 10, 2017 at 9:08 am #

  Beste Bart,

  We hebben 2 offertes voor zonnepanelen in handen : een eerste via een groepsaankoop die Talesun (poly 270Wp) zonnepanelen aanbieden;
  Een tweede leverancier biedt mono panelen aan BISOL Premium Series (BMO 280-300Wp). Het prijsverschil is aanzienlijk. Mijn vraag is : kunt u een uitspraak doen omtrent het kwaliteitsverschil.
  Bij de infoavond omtrent groepsaankoop stelde men dat qua rendement er geen wezenlijk verschil is tussen poly/mono types en dat de keuze louter esthetisch is.
  De andere leverancier merkte echter op dat mono panelen langer hun rendement aanhouden.
  Wie heeft het hier bij het rechte eind ?

  Met vriendelijke groeten

  • Bart van den Bosch juni 11, 2017 at 7:23 am #

   Zowel Talesun als BISOL zijn goede merken. Het verschil tussen mono en poly is inderdaad vooral esthetisch. Bij een schuin dak zou ik altijd kiezen voor zwarte mono zonnepanelen omdat dit een mooier beeld geeft.

 22. erik schops mei 19, 2017 at 1:53 pm #

  beste, ik ontving een voorstel om solar world(dubbel glas) panelen te leggen, deze zouden volledig in duitsland gemaakt worden, is dit zo en zijn ze werkelijk beter dan de solar frontier gemaakt in china? mvgr.

  • Bart van den Bosch juni 1, 2017 at 10:20 am #

   Beste Erik,

   Solar World is een A-merk binnen de zonnepanelen en zijn van zeer goede kwaliteit.

   Solar Frontier is een bekend Chinees merk en ook van goede kwaliteit, maar minder dan Solar World.

 23. Smits december 12, 2016 at 5:51 pm #

  wij hebben nu een tweetal offertes liggen waarvan de prijs enorm verschilt. Is er een prijs van het materiaal bekent per paneel. uitgaande van 16 st? de een offreert 377 euro incl btw, de ander 245 incl btw.

  de een sharp en de ander Canadia,

  kun u mij op weg helpen?

  • Bart van den Bosch juni 1, 2017 at 10:23 am #

   Ik ben niet bekend met de precieze prijzen van de panelen. Sharp is een A-merk zonnepanelen. Canadian Solar is een prima Chinees merk, maar wel iets minder dan Sharp.

 24. Veslinga oktober 25, 2016 at 11:55 am #

  Ik zou graag willen weten wat de werkelijke degradatie is in 10 jaar en langer, en niet de degradatie van 1 jaar x 10, omdat ik heb gehoord dat de degradatie het eerste jaar forser is dan de volgende.

  Tevens hoor ik dat polys een beter rendement hebben dan monos maar zie dat niet in de testen terug.

  Ik wil gewoon het beste prijs/kwaliteits paneel (kwaliteit iets meer) maar ben hier na een week onderzoek nog niet uit.

  Eerst lag de voorkeur op solar frontier met solar edge en optimizers, maar door te weinig info over levensduur is het nu canadian solar pilt 260 met enphy micro omvormers.

  Ik ben nog vrij om mijn mening bij te stellen..

  • Bart van den Bosch oktober 27, 2017 at 7:17 am #

   Op de meeste zonnepanelen zit 25 jaar opbrengstgarantie. Hierbij garanderen ze dat na 25 jaar de zonnepanelen nog minimaal 80% van het oorspronkelijke vermogen heeft. Dus dat de degradatie na 25 jaar maximaal 20% is.

   Het belangrijkste verschil tussen poly en mono zonnepanelen is de kleur. Poly zonnepanelen zijn donkerblauw met vaak een aluminium frame. Mono zonnepanelen zijn volledig zwart wat ik er mooier uit vind zien.

   Het rendement hangt niet af van het vermogen in Wp en niet van het soort zonnepanelen.

 25. Marc Govaert juli 6, 2015 at 9:05 pm #

  Beste
  Ik heb een aanbieding met 12 Duitse zonnepanelen Soluxtec MULTI Serie DAS MODUL FR60 250 – 260 Wp
  Wat zijn de ervaringen hiermee?
  Bedankt.
  groeten
  Marc

  • Bart van den Bosch juli 10, 2015 at 7:11 am #

   Hallo Marc,

   Hier heb ik geen ervaringen mee.

   Met vriendelijke groeten,
   Bart

 26. Kees mei 9, 2015 at 7:11 am #

  Beste Bart,
  Zijn er ook testresultaten van de Solarwatt 60 M-style panelen bekend? Of zijn er anderszins ervaringen met dit paneeltype?
  Bij voorbaat dank voor je info!

 27. Bart van den Bosch april 30, 2015 at 11:42 am #

  Beste Jeroen,
  De zonnepanelen met de hoogste opbrengst hebben een rendement van 20 á 21%. Voor een standaard zonnepaneel is dat momenteel rond de 14%. Dat wil zeggen dat 14% van het zonlicht wordt omgezet in elektriciteit.

  Enkele merken met zonnepanelen met de hoogste opbrengst zijn Panasonic/Sanyo, BENQ en Sunpower. Dit zijn de beste zonnepanelen op de markt en hebben een vermogen van ongeveer 200 Wp per vierkante meter. Met een beetje zoeken kun je een aantal installateurs vinden die deze zonnepanelen leveren.

 28. Jeroen april 30, 2015 at 11:41 am #

  We overwegen zonnepanelen aan te brengen op ons dak, echter willen we zo’n hoog mogelijke wp opbrengst aanbrengen. Wat zijn momenteel de panelen die het hoogste vermogen/m2 genereren? (in de kleur zwarte kleur!) ? beschikbare dakoppervlak is ca. 5,5 x 5,5 meter.
  Met vriendelijke groet,
  Jeroen

 29. laninga april 8, 2015 at 1:38 pm #

  Ik krijg een aanbod van de volgende zonnepanelen DMEGC DM260 P156 60 PANEEL POLY 260WP BASIC maar kom deze niet tegen in het overzicht. Zijn deze bekend bij u?

  • Bart van den Bosch april 8, 2015 at 1:40 pm #

   Beste heer / mevrouw laninga,
   Dit merk is ons niet bekend. We raden aan om alleen zonnepanelen te kopen die door Photon getest zijn. Dit zijn de bekendere merken.

   Een onbekend merk geeft meer risico. Recent zijn er veel nieuwe bedrijven in de markt van zonnepanelen gedoken. De kwaliteit van deze merken is sterk wisselend is.

 30. Wim maart 23, 2015 at 8:54 am #

  Nu zie ik ook aanbiedingen van dunne folie panelen. Hoe goed zijn deze? Bijvoorbeeld bij een bedrijf in Soesterberg.

  • Bart van den Bosch maart 23, 2015 at 9:27 am #

   Dunne film panelen zijn een nieuwe trend in zonnepanelen. Ikea levert bijv. alleen nog maar dunne film panelen. Er zijn meerdere soorten thin film technologie in omloop en ieder paneel is anders. Over het algemeen zien wij de volgende verschillen ten opzichte van de gewone mono en poly kristallijne panelen.

   Voordelen:
   – Mooi egaal zwart uiterlijk
   – Beter bestand tegen lichte schaduw

   Nadelen:
   – Over het algemeen een lager rendement. Het rendement kan u vergelijken door het vermogen (Wp) per m2 te berekenen.
   – Omdat het een nieuwe ontwikkeling is, is er nog geen ervaring wat deze panelen op de lange termijn doen.

   Prijzen kunnen zowel hoger als lager zijn. Prijzen kan u vergelijken door deze om te rekenen naar een bedrag per Wp.